Επισκευή γρατσουνισμένων CD – DVD

Υπάρχουν 3 απλούστατοι τρόποι για να επιδιορθώσουμε τις μικρές γρατσουνιές από τα CD και τα DVD μας.

Τι γίνεται όταν σταματήσει να αναγνωρίζει ο υπολογιστής μας εκείνο το παλιό cd με τις φωτογραφίες από τις διακοπές που πήγαμε πέρσι? Τα καθαριστικά και τα γυαλιστικά για cd που υπάρχουν στην αγορά είναι ακριβά και δυσεύρετα. Υπάρχουν όμως δύο τρόποι για να διαβαστεί το cd. Φυσικά αν το δισκάκι είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση δεν υπάρχει σωτηρία!

Λύση Νο1: Η Οδοντόκρεμα

Καθάρισμα CD με οδοντόκρεμα

Παίρνουμε το CD και αφαιρούμε τις χοντρές βρομιές με ένα πανάκι για γυαλιά. Τα σφουγγάρια και τα χαρτιά μπορούν να γρατζουνίσουν περισσότερο την επιφάνεια του δίσκου. Ύστερα, έχοντας καθαρά χέρια, αφήνουμε μία μικρή ποσότητα από οδοντόκρεμα (το 1/5 από την ποσότητα για δόντια). Προσοχή: Μόνο η κλασική άσπρη οδοντόκρεμα μπορεί να βοηθήσει, τα τζελ όχι! Απλώνουμε με ένα δάχτυλο από μέσα προς τα έξω, όχι με κυκλικές κινήσεις, την οδοντόκρεμα σε όλη την γρατσουνισμένη επιφάνεια. Περιμένουμε 4-5 λεπτά και αφαιρούμε με νερό την οδοντόκρεμα. Όταν στεγνώσει απόλυτα το cd μπορούμε να δούμε αν διορθώθηκε η ζημιά. Δεν χρησιμοποιούμε πιστολάκι για το στέγνωμα γιατί μπορεί να καταστραφεί το cd.

Λύση Νο2: Η μπανάνα

Καθάρισμα CD με μία μπανάνα
Παίρνουμε το CD και αφαιρούμε τις χοντρές βρομιές με ένα πανάκι για γυαλιά. Τα σφουγγάρια και τα χαρτιά μπορούν να γρατζουνίσουν περισσότερο την επιφάνεια του δίσκου (αυτά τα είπαμε και πριν!).
Θα χρειαστούμε:

  • Μία μπανάνα (φυσικά!)
  • Την φλούδα της μπανάνας
  • Ένα καθαριστικό για τζάμια

Πασαλείβουμε την περιοχή που είναι γρατσουνισμένη με την μπανάνα κάνοντας μικρές κυκλικές κινήσεις. Ύστερα, σκουπίζουμε την επιφάνεια με την φλούδα της μπανάνας με ίδιες κυκλικές κινήσεις. Μετά, με ένα μαλακό πανάκι (κατά προτίμηση πετσέτα) καθαρίζουμε την επιφάνεια επίσης με κυκλικές κινήσεις εφαρμόζοντας λίγη δύναμη. Αυτό θα πρέπει να το κάνουμε για 2-3 λεπτά. Τέλος, βάζουμε άζαξ στην επιφάνεια του δίσκου για να καθαρίσουμε τα υπολείμματα της μπανάνας.

Σημείωση: Δεν φέρουμε Καμία ευθύνη σε περίπτωση καταστροφής των δεδομένων σας. Μπορείτε να δοκιμάσετε τις παραπάνω τεχνικές με δική σας ευθύνη.

2 thoughts on “Επισκευή γρατσουνισμένων CD – DVD”

  1. Δοκιμάστε και το IsoBuster. Με έχει σώσει ουκ ολίγες φορές!

Leave a Reply

Your email address will not be published.