Designing an Apple – Αγαθά copy’s κτώνται
Από που έκλεψε το Design της η Apple??
Και μην ακούσω κανέναν να λέει ότι η Apple δεν ξεχώρισε λόγω design..
Ήταν το μάρκετινγκ του Steve Jobs, τα ηλεκτρονικά του Steve Wozniak και το design του Jonathan Ive που έκαναν την Apple αυτή που είναι. Ο τελευταίος είναι και αυτός που έκανε τον κόσμο να μιλάει για τον υπέροχο, φυσικό, μινιμαλιστικό σχεδιασμό των προϊόντων της Apple.
Ένας άγνωστος άνθρωπος είναι προς όλους μας ο Dieter Rams. Υπηρέτησε την γραφιστική και το design για πάνω από 30 χρόνια (από το ’50 μέχρι το ’80) και είναι αυτός που κρύβεται πίσω από το “πρωτοποριακό” design του Jonathan Ive, ακόμα και χωρίς να το θέλει!!.
Η εταιρία όπου εργαζόταν ο Rams μέχρι το 1998 είναι η γνωστή Braun.
Οχι ένα, όχι δύο, αλλά ΌΛΑ τα προϊόντα της Apple έχουν επηρεαστεί από design του Dieter Rams. Ακολουθούν μερικά….
(Πρόσεξε τη γραμμή γύρω από την οθόνη και τα χρώματα)
(Δες τα χρώματα και την περιοχή των ηχείων)
Η αντιγραφή σε όλο της το μεγαλείο
Η φιλοσοφία της σχεδίασης του Jonathan Ive περικλείεται στην πρόταση “design is Honest” όπως έχει πει σε πολλές συνεντεύξεις του μέχρι τώρα….
Αυτό που δεν γνωρίζαμε είναι ο δεκάλογος για το καλό design του Dieter Rams που εκδόθηκε πολλά χρόνια πριν:
Good design is innovative.
Good design makes a product useful.
Good design is aesthetic.
Good design helps us to understand a product.
Good design is unobtrusive.
Good design is honest.
Good design is durable.
Good design is consequent to the last detail.
Good design is concerned with the environment.
Good design is as little design as possible.
Φυσικά, στον βιομηχανικό κόσμο όλα ανακυκλώνονται, απλά κάποιοι το παρακάνουν!















Γράψτε το πρώτο σχόλιο.