Η πρώτη 3D παιχνιδομηχανή εικονικής πραγματικότητας

VirtualBoy backview

Μην σας ξεγελάει η παλιομοδίτικη εμφάνισή του. Το Virtual boy είναι η πρώτη 3D παιχνιδομηχανή που βγήκε ποτέ σε παραγωγή. Η ιστορία του ξεκινάει πίσω στο 1995.

Πουλήθηκαν πάνω από 700.000 κομμάτια στον μόλις ένα χρόνο που έμεινε στην αγορά. Φοβερό νούμερο για την εποχή για ένα μηχάνημα εντελώς καινούριο σαν νοοτροπία.

Η φοβερή τεχνολογία πίσω από την οθόνη

Μπορεί τα παιχνίδια που παίζουν στο virtual-boy να φαίνονται αδιάφορα και αστεία με την πρώτη ματιά, όμως το όλο concept μόνο για γέλια δεν είναι, ίσως μάλιστα να είναι για βραβείο. Η βασική διαφορά των περισσότερων 3D παιχνιδιών με αυτό είναι ότι χρησιμοποιήθηκε το εφέ parallax αντί για το monocular cues που χρησιμοποιείται στα περισσότερα 3D παιχνίδια που παίζονται πάνω σε 2D οθόνες. Σχεδιαστής του είναι ο Gunpei Yokoi, ο ίδιος που σχεδίασε το πρώτο GameBoy. Σε αντίθεση με τη μονόχρωμη εικόνα του GameBoy, το VirtualBoy είχε δίχρωμη οθόνη led και μπροστά από το κάθε μάτι του χρήστη υπήρχε φίλτρο κόκκινο-μπλε για να δημιουργεί την ψευδαίσθηση που όλοι γνωρίζουμε. Η μηχανή γραφικών του ήταν πολύ ανώτερη από αυτή του GameBoy.

Η ψυχή του αποτελούταν από:

  • Επεξεργαστή 32-bit RISC στα 20 MHz (στα 4Ghz το Gameboy)
  • 320 Kb RAM (το Gameboy είχε 16!)
  • Οθόνη LED ανάλυσης 384 x 224 (160 × 144 το GameBoy)
  • Χρησιμοποιούσε 6 μπαταρίες (αντίθετα με τις 4 του GameBoy αλλά είχε και τηλεχειριστήριο)
  • Η μάσκα ήταν από neoprene (νεοπρένιο) για να έχει άριστη εφαρμογή με το πρόσωπο χωρίς να προκαλεί γρατσουνιές.
gameboy-vs-virtualboy
GameBoy και VirtualBoy

Τα παιχνίδια του Marketing

Οι ανώτεροι της Nintendo ποτέ δεν ήθελαν να βγει στην αγορά. Εκείνο τον καιρό η Nintendo είχε 3 divisions που έκαναν έρευνα και ανάπτυξη από τα οποία το ένα ασχολούνταν με την φοβερή για την εποχή κονσόλα Nintendo 64, αυτό έδωσε χρόνο στα άλλα 2 R&D divisions για να δημιουργήσουν μεταξύ άλλων και το VirtualBoy. Όμως, οι ανώτεροι βλέποντας την επιτυχία του GameBoy και έχοντας το μυστικό τους όπλο στα εργαστήρια (το Nintendo 64) θεώρησαν ότι δεν υπάρχει χώρος για τρίτη πετυχημένη κονσόλα, γιατί το VirtualBoy παρά το ότι ήταν φθηνό στην παραγωγή δεν άφηνε μεγάλο περιθώριο κέρδους. Έτσι, μετά από μόλις ένα χρόνο στην αγορά, η Nindendo σταμάτησε την κυκλοφορία της.

Αυτό ίσως να ήταν καλό για την γενικότερη εικόνα της εταιρίας, μιας και οι άλλες δύο παιχνιδομηχανές άφησαν εποχή. Όμως, αυτό άφησε πίσω την εικονική πραγματικότητα για πάνω από 14 χρόνια. Μόλις το 2010 εμφανίστηκαν οι πρώτες 3D τηλεοράσεις και το Nindendo 3Ds, τα οποία έχουν τον ίδιο “άγνωστο” απόγονο.

Για τους συλλέκτες είναι σχετικά εύκολο να βρεθεί καινούριο στο ebay, ακόμα και στο κουτί του.

One thought on “Η πρώτη 3D παιχνιδομηχανή εικονικής πραγματικότητας”

Leave a Reply

Your email address will not be published.