Η ιστορία του Ceo της Apple. Steve Jobs

 

Ποιός είσαι ρε, ο Steve Jobs?

 

Ποιός είσαι ο Bill Gates??

Αυτή ήταν μία κουβέντα που χρησιμοποιούσαμε αρκετά στα χρόνια μου τότε στο γυμνάσιο… Το όνομα του τότε ιδιοκτήτη της Microsoft ήταν συνώνυμο με τις έννοιες του πλούσιου, του επιτυχημένου και του απόλυτου κομπιουτερά.
Τα χρόνια πέρασαν και ο Bill-άκος συνεχίζει την τεράστια καριέρα του. Βέβαια, δεν είναι ο μόνος αρχηγός στον τομέα των υπολογιστών, αλλά σίγουρα είναι ο πιο γνωστός. Ένας από τους επίσης δυνατούς στον τομέα αλλά όχι τόσο γνωστός στο ευρύ κοινό είναι ο Steve Jobs. Ο συν-δημιουργός και CEO της Apple Inc.

Ο Steve Jobs γεννήθηκε το 1955 και δόθηκε για υιοθεσία από την ανύπαντρη μητέρα του στους Jobs. Οι πραγματικοί γονείς του παντρεύτηκαν και χώρισαν αλλά ο Jobs αναφέρει ως γονείς του τους θετούς. Η πρώτη του δουλειά ήταν στην HP όπου δούλεψε με τον Steve Wozniak (με τον οποίο μετά ίδρυσαν την Apple!). Ύστερα από λίγο καιρό έπιασε δουλειά στην Atari ως τεχνικός. Ταυτόχρονα έκανε παρέα με κάποια “κακά” παιδιά που ασχολούνταν με phone phreaking (τρόποι για να παίρνεις τζάμπα τηλέφωνα με τα παλιά τηλεφ. κέντρα) και αποφάσισαν να ανοίξουν μία εταιρία για να πουλάνε τέτοιες συσκευές.

TITLOSHEREΤο 1976, μετά από αρκετές απογοητεύεις στους τομείς των ηλεκτρονικών, αποφάσισαν να ανοίξουν την Apple (μαζί με τον Steve Wozniak) με σκοπό να κατασκευάζουν υπολογιστές (καμία σχέση με τους σημερινούς!). Τον πρώτο υπολογιστή των πουλούσαν προς 666,66$!!! Οι φοβερές ιδέες τους στον τομέα του marketing και του management τους έκαναν γνωστούς αμέσως. Μέχρι το 1981 ο Steve Jobs είχε γίνει εκατομμυριούχος!

Η Apple έγινε γνωστή και πολλά μυαλά άρχισαν να δουλεύουν στα γραφεία της. Το μεγάλο μπαμ το έκανε με την ανακοίνωση του Macintosh το ’84. Αυτό έκανε την Apple την πρώτη εταιρία που έβγαλε υπολογιστή με γραφικό περιβάλλον (πολύ πριν τα windows 3.1).

Την επόμενη δεκαετία την πέρασε με την Next. Μία εταιρία που κατασκεύαζε servers αλλά λόγω “τιμής” δεν είχε τεράστιες πωλήσεις. Το 1996 η Apple αγόρασε την Next και έτσι ο Jobs ξαναγύρισε στην Apple.

Ποιός είσαι ρε, ο Steve Jobs?Το 1998 η Apple άλλαξε όλη την πορεία του design στους υπολογιστές βγάζοντας στην αγορά το iMac. Το iMac ήταν η πρώτη συσκευή με το γνωστό “i” μπροστά και ο πρώτος υπολογιστής που δεν έμοιαζε με κανέναν άλλο υπολογιστή της γενιάς του λόγω του εντυπωσιακού του design.

Το εκπληκτικό του ταλέντο στο marketing το έβαλε μέχρι και στο βιβλίο των ρεκόρ Guinness όταν έγινε ο πιο χαμηλόμισθος CEO με ετήσιες απολαβές 1$. Βέβαια τα πάντα τα πλήρωνε η Apple, όπως το ιδιωτικό jet αξίας 46 εκ. δολαρίων που του έκανε δώρο η εταιρία το 1999. Μαζί με αυτό και χιλιάδες άλλα κόλπα έκανε την Apple και τον εαυτό του πολύ γνωστούς στον κόσμο…

Ποιός είσαι ρε, ο Steve Jobs?Το Design του Jonathan Ive, η αρχιτεκτονική κατασκευής του Steve Wozniak και το φοβερό marketing του Steve Jobs ήταν τελικά ο συνδυασμός που “πέτυχε”.

Τα iBook, iMac, iPod και τέλος το νεογέννητο iPhone είναι τα πιο γνωστά κατασκευάσματα της Apple, μίας εταιρίας που άλλαξε την πορεία των ηλεκτρονικών υπολογιστών και των ηλεκτρονικών συσκευών γενικότερα.

Τελικά ο Steve Jobs είναι πραγματικά ένας πανέξυπνος άνθρωπος που ξεκίνησε από το τίποτα και έφτασε…. τώρα ξέρετε που!

Μήπως τελικά πρέπει να αλλάξουμε και να λέμε: “Ποιος είσαι ρε, ο Steve Jobs??”

Leave a Reply

Your email address will not be published.