Τι είναι το Feed και τα RSS

Τι είναι το RSS και το Περίεργο Πορτοκαλί Εικονίδιο?

Η έννοια του RSS

Το παραπάνω εικονίδιο έχουν ξεμυτίσει τον τελευταίο καιρό σε όλα τα Blog και σε αρκετές σελίδες στο Internet. Τι είναι όμως τα RSS και αυτό το περίεργο πορτοκαλί εικονίδιο; Το RSS (Really Simple Syndication) είναι ένα αρχείο κειμένου το οποίο επιτρέπει στον καθένα να στέλνει πληροφορίες για την σελίδα του σε παραλήπτες σε όλο τον κόσμο, χωρίς ο παραλήπτης να είναι αναγκασμένος να επισκεφτεί την σελίδα.

Τι περιλαμβάνει

Ένα αρχείο RSS μπορεί να περιέχει τους τίτλους των τελευταίων ενημερώσεων της σελίδας ή ακόμα και ολόκληρα τα τελευταία άρθρα. Το ίδιο το αρχείο δεν το χρησιμοποιούμε αλλά την διεύθυνση που υπάρχει αυτό στο internet (π.χ. το rss για το odysonline είναι αυτό).

Χρήση

Υπάρχουν 2 τρόποι να διαβαστεί. Ο πρώτος είναι μέσω ενώς προγράμματος στον υπολογιστή και ο δεύτερος να χρησιμοποιούμε μια online υπηρεσία ανάγνωσης RSS. Ο αναγνώστης RSS ονομάζεται aggregator (αγγ-ρε-γκέι-τορ). Δίνουμε λοιπόν την σελίδα RSS που μας ενδιαφέρει (με copy -> paste) και αυτός (ο aggregator) περιοδικά ελέγχει να δει αν έχουν μπει νέες καταχωρήσεις, δηλαδή νέα άρθρα. Έπειτα εμείς απλά επιλέγουμε ποια θα διαβάσουμε!

Για να δείτε στην πράξη τι είναι ένα αρχείο RSS κάντε click στο εικονίδιο δεξιά στο πάνω μέρος της σελίδας ή ακόμα και στο πεδίο που γράφουμε την διεύθυνση της σελίδας επίσης στο πορτοκαλί εικονίδιο που λέει rss. Έτσι βλέπουμε το RSS αυτού του Blog, το οποίο μπορούμε να το αντιγράψουμε στον aggregator μας. Ωστόσο, αν χρησιμοποιούμε κάποια online εφαρμογή aggregator, απλά κάνουμε click στο εικονίδιό της υπηρεσίας μας, αριστερά κάτω κάτω στη σελίδα (εκεί που είναι πολλά περίεργα εικονίδια το ένα κάτω από το άλλο) και αυτό προστίθεται αυτόματα στην λίστα με τα site που παρακολουθούμε.

Έτσι μπορούμε να ελέγχουμε τι νέο έχει μπει σε πολλά site, πολύ εύκολα.

Leave a Reply

Your email address will not be published.