Ψυγείο που δουλεύει με μαγνήτες αντί για ρεύμα.

Ψυγείο που δουλεύει με μαγνήτες αντί για ρεύμα.
Μαγνητικός και “Κλασικός” τρόπος ψύξης

Ψύξη τεχνολογίας μαγνητικής ψήξης

Πραγματικά είναι λίγο περίεργο να μαθαίνουμε ότι ένα ψυγείο, μια από τις σχετικά ενεργοβόρες συσκευές του σπιτιού, μπορεί να λειτουργήσει και να παράγει αποδοτική ψύξη μόνο με μαγνήτες.
Δεν είναι όμως επιστημονική φαντασία αλλά πραγματικότητα.

Ερευνητές στην Δανία ,και συγκεκριμένα από το Technical University of Denmark, εφήυραν έναν τρόπο να “παράγουν” ψύξη χρησιμοποιώντας μαγνήτες.
Η μέθοδος βασίζεται στην ύπαρξη αντίθετων μαγνητικών πεδίων, τα οποία χρησιμοποιούνται για να αυξήσουν την θερμοκρασία σε ένα υλικό. Κατόπιν η θερμότητα μεταφέρεται μέσω του νερού ή άλλου μέσου και μέσω της θερμοδυναμικής ψύχει έναν συγκεκριμένο χώρο.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το νέο ψυγείο θα έχει απόδοση μέχρι και 60% περισσότερο από τα κλασσικά ψυγεία.

Τα πλεονεκτήματα μιας τέτοιας εφεύρεσης είναι κάτι παραπάνω από εμφανή.

Τα νέα ψυγεία θα είναι αθόρυβα.
Δεν θα καταναλώνουν ηλεκτρικό ρεύμα.
Θα είναι φιλικά προς το περιβάλλον.
Θα είναι πιο αποδοτικά.

Σε δοκιμές που έκαναν, κατάφεραν να ρίξουν την θερμοκρασία ενός χώρου από τους είκοσι βαθμούς Κελσίου στους έντεκα.

Η νέα αυτή τεχνολογία αν και προς το παρόν είναι σε ερευνητικό στάδιο, θα είναι διαθέσιμη το 2010 περίπου αφού τελειοποιηθεί. Η τιμή τους βέβαια θα είναι σχετικά τσιμπημένη ,αρχικά τουλάχιστον, σε σχέση με την ήδη εδραιωμένη τεχνολογία των ηλεκτρικών ψυγείων.

Για την ιστορία να πούμε ότι η ψύξη μέσω μαγνητικού πεδίου, δεν είναι κάτι καινούριο.
Η βασική αρχή λειτουργία της μαγνητικής ψύξης βασίζεται στο μαγνητοθερμιδικό φαινόμενο. Τα πρώτα λειτουργικά μαγνητικά ψυγεία κατασκευάστηκαν το 1933 (όχι για ψύξη τροφίμων βέβαια!). Η μαγνητική ψύξη αυτών των ψυγείων χρησιμοποιείται για την επίτευξη εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών, πέρα από τους -270 βαθμούς Κελσίου για ερευνητικούς σκοπούς, να πούμε εδώ ότι το απόλυτο μηδέν είναι οι -273,15 οC. Εκεί βέβαια δεν χρησιμοποιούνται απλοί μαγνήτες, αλλά υπεραγωγοί , και θερμοκρασίες κοντά σε εκείνες του υγρού αζώτου, πράγμα που κάνει την χρήση τους σε σπίτι απίθανη. Για περισσότερες λεπτομέρειες όσον αφορά το φαινόμενο και την ιστορία των μαγνητικών ψυγείων ανατρέξτε εδώ.

Οι ερευνητές από την Δανία, αυτό που κατάφεραν ήταν να εκμεταλλευτούν τον τρόπο λειτουργίας των ψυγείων αυτών (των σούπερ ψυγείων) αλλά με λιγότερο εξωτικά και λιγότερο ακριβά υλικά και για την ψύξη χώρων σε πιο “λογικές” θερμοκρασίες (10- 20 βαθμούς Κελσίου).

Leave a Reply

Your email address will not be published.