Ένας Έλληνας θέλει να ”σταματήσει” το φως


Ένας Έλληνας θέλει να 'σταματήσει' το φως


Ο 28χρονος Κοσμάς Τσακμακίδης από την Κομοτηνή είναι ο έλληνας επιστήμονας που μαζί με άλλους 21 ερευνητές του βρετανικού Πανεπιστημίου Surrey προσπαθεί να σταματήσει την ταχύτητα του φωτός.

«Θεωρητικά έχουμε καταφέρει να… φρενάρουμε το φως. Μένει να το αποδείξουμε και στην πράξη. Πιστεύω ότι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα το πετύχουμε» λέει ο ίδιος στον «Ελεύθερο Τύπο», επεξηγώντας το πρόγραμμα «Παγιδευμένο ουράνιο τόξο».

Όπως εξομολογείται, η ακινητοποίηση της ταχύτητας του φωτός θα επιφέρει τεράστιες αλλαγές, σχεδόν επαναστατικές, στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών.

Επιχειρώντας να εξηγήσει γιατί η επιστημονική κοινότητα προσπαθεί να σταματήσει την ταχύτητα του φωτός ο κ. Τσακμακίδης απαντά: «Γιατί θα έχουμε καλύτερες τηλεπικοινωνίες». Συγκεκριμένα, η επίτευξη του στόχου θα έδινε έως και 100.000 φορές πιο γρήγορους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και θα κάνει πράξη τους οπτικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, οι οποίοι θα έχουν ταχύτητες της τάξεως των terra giga hertz.

Φέρνει ως παράδειγμα μια απλή τηλεφωνική συνδιάλεξη. «Σήμερα αρχικά η φωνή μετατρέπεται σε ηλεκτρικό παλμό. Έπειτα, σε οπτικό παλμό προκειμένου να ταξιδέψει μέσω των οπτικών ινών. Όμως, στα τηλεπικοινωνιακά κέντρα γίνεται πάλι ηλεκτρικός παλμός προκειμένου να αλλάξει οπτική ίνα. Δηλαδή, να διασχίσει μια… διασταύρωση» λέει.

Και προσθέτει: «Αμέσως μετά αλλάζει πάλι σε οπτικό παλμό. Αυτή η εναλλαγή από ηλεκτρικό σε οπτικό παλμό και το αντίστροφο είναι χρονοβόρα. Η μετατροπή σε ηλεκτρικό παλμό στα τηλεπικοινωνιακά κέντρα γίνεται γιατί μπορούμε να τον διαχειριστούμε καλύτερα. Μπορούμε να τον ακινητοποιήσουμε προκειμένου να διέλθει κάποιος άλλος. Ωστόσο το ιδανικότερο θα ήταν να γίνεται η επικοινωνία μόνο με οπτικό παλμό. Αυτό προϋποθέτει όμως ότι ο οπτικός παλμός θα μπορούσε να σταματήσει στους κόμβους. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε τώρα».«Στην Ελλάδα έχουμε φοβερά μυαλά»

«Μας λείπουν όμως πόροι και έρευνα» συμπληρώνει με πικρία.

Κάνοντας μια σύγκριση μεταξύ των ελληνικών και των βρετανικών πανεπιστημίων ο κ. Τσακμακίδης τόνισε ότι το επίπεδο των φοιτητών στα ελληνικά πανεπιστήμια είναι σαφώς καλύτερο από εκείνο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Έχουμε εξαιρετικούς φοιτητές. Φοβερά μυαλά. Όμως, τα δικά μας πανεπιστήμια υστερούν σε πόρους και έρευνα. Για το πρόγραμμα “Παγιδευμένο ουράνιο τόξο” πήραμε επιχορήγηση από το κράτος 1,5 εκατ. ευρώ καταθέτοντας μια πρόταση μόλις οκτώ σελίδων. Κάτι τέτοιο δεν θα γινόταν ποτέ τόσο εύκολα στην Ελλάδα» δήλωσε.

Και προσθέτει: «Μου λείπει η Ελλάδα, αλλά για τα επόμενα έξι χρόνια σκοπεύω να μείνω στην Αγγλία. Να ολοκληρώσω το εγχείρημα με το φως και μετά να γυρίσω στην πατρίδα. Θέλω να διδάξω στους νέους φοιτητές και να τους μεταλαμπαδεύσω όλα αυτά που έμαθα στο Surrey»

Leave a Reply

Your email address will not be published.