Τι είναι ο Σκληρός Δίσκος με απλά λόγια

Τι είναι ο Σκληρός Δίσκος?

Δίσκοι υπάρχουν πολλοί. Ιπτάμενοι, μουσικής (βινύλια), δισκέτες υπολογιστών, οι δίσκοι σερβιτόρων.. Υπάρχουν βέβαια και οι σκληροί δίσκοι, οι οποίοι όλως παραδόξως δεν μοιάζουν με δίσκους.

Σκληρός δίσκος: ονομάζεται η κύρια μονάδα αποθήκευσης δεδομένων στους υπολογιστές.
Στα Ελληνικά: στον δίσκο αποθηκεύεις όλες τις ταινίες, τη μουσική, τα παιχνίδια και τις φωτογραφίες σου, ακόμα και τα ίδια τα Windows είναι αποθηκευμένα στον σκληρό δίσκο.

Γιατί τον λένε “Δίσκο” αφού δεν μοιάζει?

Τι είναι ο Σκληρός Δίσκος?

Στο εσωτερικό του σκληρού δίσκου υπάρχουν μαγνητικοί δίσκοι, ο ένας πάνω από τον άλλο και ανάμεσά τους υπάρχουν κεφαλές που διαβάζουν τα δεδομένα.


Ποιος τον βάφτισε “ΣΚΛΗΡΟ” ??

Είναι φανερό ότι ο σκληρός δίσκος είναι “Σκληρός”. Με το ίδιο σκεπτικό θα έπρεπε να λέμε σκληρό τραπέζι, σκληρή οθόνη, σκληρό ποντίκι, γιατί όμως υπάρχει μόνο σκληρός δίσκος?

Μήπως υπάρχει και “Μαλακός Δίσκος” ?

Η απάντηση είναι ΝΑΙ. Μαλακοί δίσκοι είναι οι παλιές δισκέτες. Ονομάζονται μαλακές γιατί είναι ευλύγιστες.
Οι σκληροί δίσκοι, οι δισκέτες, τα cd-rom και οι μνήμες SSD αποτελούν την ομάδα των μονάδων μόνιμης αποθήκευσης ή αλλιώς την ομάδα των Δίσκων (δεν σβήνονται τα δεδομένα όταν πέσει το ρεύμα σε αντίθεση με τις μνήμες RAM).


Πώς χωράει αυτό το “Πράγμα” μέσα σε ένα Φορητό Υπολογιστή?

Αν οι φορητοί υπολογιστές είχαν τέτοιους δίσκους, δεν θα ήταν καθόλου φορητοί. Υπάρχουν μικρότεροι δίσκοι, από τους κανονικούς, που χωράνε μέσα στους φορητούς υπολογιστές.

Τι είναι ο Σκληρός Δίσκος?

Στους σταθερούς υπολογιστές μπαίνουν δίσκοι 3.5 ιντσών, ενώ στους φορητούς αυτοί των 2.5 ιντσών. Οι πιο μικροί χρησιμοποιούνται πολύ σπάνια και οι μεγαλύτεροι έχουν εκλείψει.


Όσο μικραίνει το φυσικό μέγεθος του δίσκου, αυξάνει η τιμή και μικραίνει η χωρητικότητα και η ταχύτητα.


Leave a Reply

Your email address will not be published.