Πέτα τα Windows στον κάδο ανακύκλωσης!

 

Πέτα τα Windows στον κάδο ανακύκλωσης!

Ένας από τους ανθρώπους που έχουν αλλάξει τον κόσμο είναι ο Linus Torvalds. Είναι ένας κομπιουτεράκιας που με το μυαλό και την λογική του κατάφερε να κατασκευάσει πριν μία 10 ετία, αυτό που η ολόκληρη η Microsoft ακόμα προσπαθεί να καταφέρει..

O Linus είναι ο μπαμπάς του Linux!

Βασισμένος πάνω στο Unix, ο Linus ξεκίνησε σαν πτυχιακή εργασία την δημιουργία ενός φορητού λειτουργικού συστήματος, δηλαδή ένα λειτουργικό σύστημα ανεξάρτητο μηχανήματος ( τα πρώτα χρόνια των υπολογιστών, κάθε μηχάνημα είχε διαφορετικό Λ.Σ.). Στην αρχή σκέφτηκε να το ονομάσει Freax (Free + Freak + Unix).

Πως βαφτίστηκε?

Παρά το γεγονός ότι ο πυρήνας του Linux γράφτηκε από τον Linus, βαφτίστηκε από άλλον. Ένας φίλος του Linus, ο Ari Lemmke του πρότεινε να ανεβάσει το λειτουργικό σύστημα που έγραψε στο Internet ώστε να μπορούν να το χρησιμοποιήσουν και άλλοι. Έτσι το πήρε και το ανέβασε. Το όνομα του φακέλου που του έδωσε στην αρχή ήταν το “Freax” το οποίο είχε προτείνει ο Linus, αλλά στον Ari δεν άρεσε και έτσι το ονόμασε Linux (Linus + Unix).

Πόσο κοστίζει να το αγοράσεις?

Η άδεια του Linux λέει: “Απαγορεύεται η πώληση του Linux. Πρέπει να διανέμεται δωρεάν. Όποιος το πουλήσει διώκεται από τον νόμο.” και αυτό γιατί ο Linus πιστεύει ότι καλό Software είναι το Δωρεάν Software (έχει πει: Software is like sex, it’s better when it’s free…). Αν και το Linux δεν πωλείται σκέτο, πολλές εταιρίες φτιάχνουν προγράμματα που τα πουλάνε μαζί με το Linux, έτσι το πακέτο Linux+προγράμματα μπορεί να πουληθεί. Βέβαια, για όλους εμάς, υπάρχουν αρκετές “καλές” εκδόσεις που μπορούμε να κατεβάσουμε δωρεάν. Το πιο δημοφιλές σήμερα είναι το Ubuntu Linux το οποίο είναι πολύ εύκολο να το μάθεις.

To Linux σήμερα…

Το Linux σήμερα έχει πολλές χιλιάδες κόσμο να το προγραμματίζουν. Η ασφάλεια που προσφέρει είναι τέτοια ώστε να μην χρειάζεται να έχεις antivirus και firewall..! Επιπλέον, δεν έχει αναφερθεί ούτε ένας σοβαρός ιός!! Το Linux δεν κολλάει ποτέ, δεν βγάζει μπλε οθόνες ούτε πηγαίνει αργά. Είναι τόσο ελαφρύ που ακόμα και ένα ρολόι μπορεί το έχει (εννοείται περιορισμένη έκδοση), σε αντίθεση με τα Windows Vista που χρειάζονται 2gb RAM, καλό επεξεργαστή και 40Gb δίσκο για να λειτουργήσουν!!
Το Linux σήμερα είναι κάπως έτσι.

Και πόσο “καλό” είναι αυτό το Linux?

Κάποτε είχαν ρωτήσει τον Linus γιατί ο κόσμος προτιμάει το Linux και αυτός απάντησε.
“Επειδή έχει ωραίο όνομα. Σκεφτείτε να έχετε να επιλέξετε ανάμεσα στο BSD, τα WindowsNT, το MacOs και το Linux..” αστειευόμενος για τα προσόντα του λειτουργικού του συστήματος.

Το Linux είναι το ΠΙΟ ΑΣΦΑΛΕΣ λειτουργικό σύστημα στον κόσμο!!

Όλες οι μεγάλες εταιρίες χρησιμοποιούν Linux για τις σελίδες τους στο Internet, οι μεγαλύτεροι Servers χρησιμοποιούν επίσης Linux και γενικά όποιος θέλει να κάνει κάτι “καλό” χρησιμοποιεί Linux. Για να το χρησιμοποιούν εταιρίες εκατομμυρίων και δισεκατομμυρίων κάτι θα ξέρουν..

Γεγονός…

Πριν μερικούς μήνες έγινε ένας διαγωνισμός για Hacker. Υπήρχαν 3 υπολογιστές. Ένας με Windows Vista, ένας με MacOS Leopard της Apple και ένας με Ubuntu Linux. Οι Hackers είχαν 2 μέρες για να σπάσουν τα λειτουργικά συστήματα….

Το macOs Leopard έσπασε στα πρώτα 2 λεπτά..
Τα Windows Vista μετά από 2 μέρες…
Τα Linux δεν έσπασαν….

(σπάω πρόγραμμα = κάνω ότι θέλω ακόμα και αν δεν μου το επιτρέπει, κλέβω δεδομένα)

Γιατί φοβάται η Microsoft?

Πώς γίνεται ένα δωρεάν λειτουργικό σύστημα να είναι καλύτερο από ένα που κοστίζει 800€ ??

Τα Windows Vista έχουν αντιγράψει ΠΟΛΛΑ πράγματα από το Linux. Αυτό δείχνει ότι το ΜΙΚΡΟ λειτουργικό σύστημα, που ξεκίνησε πριν από 17 χρόνια, είναι σήμερα πολύ πιο μπροστά από την μεγαλύτερη εταιρία κατασκευής προγραμμάτων, την Microsoft.

Ο αριθμός των χρηστών που πηγαίνουν καθημερινά προς την πλευρά του Linux είναι τρομακτικά μεγάλος. Η Microsoft από την άλλη πλευρά σπεύδει να αναγκάζει όλους μας να της δίνουμε 200€ – 300€ για να έχουμε εγκατεστημένα τα Windows στον καινούριο υπολογιστή μας.

Να βάλω Linux? Είναι εύκολο να το μάθω?

Η απάντηση θα ήταν όχι, αν ήμασταν στο 2000. Τότε το Linux ήταν πιο δυσνόητο, δεν υπήρχαν πολλά προγράμματα και ήταν φτιαγμένο από προγραμματιστές για προγραμματιστές. Σήμερα το Linux είναι φιλικό και εύκολο στη χρήση. Εννοείται ότι πρέπει να το δεις από κοντά!!

Πως να το βάλω? Θα χάσω τα Windows?

Η εγκατάσταση του Linux είναι εύκολη αλλά απαιτεί προσοχή. Αν θέλεις, μπορείς να έχεις Windows + Linux μαζί και όταν ανοίγει ο υπολογιστής σου θα σε ρωτάει πιο λειτουργικό να τρέξει. Ωστόσο, καλό είναι να στο δείξει κάποιος την πρώτη φορά για να μην καταστρέψεις τα πάντα!! Οδηγίες για το πως να εγκαταστήσεις το Ubuntu μπορείς να βρεις ψάχνοντας στο google.

 

One thought on “Πέτα τα Windows στον κάδο ανακύκλωσης!”

  1. To Linux Ubuntu που χρησιμοποιω εδω και ενα χρονο ειναι τοσο γρηγορο,σταθερο,ασφαλες οσο ποτε δεν θα ειναι τα Windows που δεν σ αφηνουν να πας πιο περα απο τα ορια που οριζει το ιδιο το λειτουργικο.
    Ειναι το (Linux Ubuntu)τοσο ελαφρυ που μπορει να τρεξει ακομα και σε εναν υπολογιστη του 1990.
    Υπαρχουν χιλιαδες δωρεαν προγραμματα για ολες τις αναγκες.Ολες οι εταιρειες προωθουν μεγαλες εφαρμογες τους και σε εκδοση Linux.Γιατι αραγε το κανουν;Το συνιστω σε ολους ανεπιφυλακτα.

Leave a Reply

Your email address will not be published.