Τι είναι το firewall – τοίχος προστασίας

Δεν είναι κάτι καινούριο. Είναι ένα απλό πρόγραμμα για τον υπολογιστή σου. Μπορούμε να πούμε ότι είναι ο θυρωρός του Internet. Ελέγχει τι θα μπει και τι δεν θα μπει στον υπολογιστή σου. Είναι όσο σημαντικό και το antivirus και θα ήταν σωστό, αν σέβεσαι τον εαυτό σου, να βάλεις.

Όσο το firewall τρέχει δεν βλέπουμε κανένα παράθυρο ούτε ο υπολογιστής κολλάει. Ίσως που και που να σε ρωτάει με ένα ευγενικό παραθυράκι για το αν το “ταδε” πρόγραμμα θέλεις να επικοινωνήσει με το Internet (που καλά θα κάνεις να πεις “Όχι” αν δεν γνωρίζεις το “τάδε” πρόγραμμα).

Ποιο firewall να βάλω?

Αν δεν γνωρίζεις λεπτομέρειες για την λειτουργία των δικτύων (και βαριέσαι να μάθεις..) κατέβασε το comodo. Είναι πολύ εύκολο στην εγκατάσταση, δεν ζαλίζει τον υπολογιστή σου και σου κάνει μία ασφάλεια μούρλια!

Και τώρα είναι όλα OK?

Όχι ακριβώς, αλλά είσαι σε καλό δρόμο. Καλό είναι να έχεις 5 (πέντε) εφαρμογές για προστασία.

Antivirus: Κοιτάει ένα ένα τα αρχεία σου ψάχνοντας για κάποιον ΙΟ. Δεν σε προστατεύει από το Internet. Αν δεν έχεις κατέβασε το Avast που είναι σούπερ και και δωρεάν από εδώ.

Firewall: Σε προστατεύει από hacker και δούρειους ίππους. Αν παρ’ όλα αυτά κάποιος ιος περάσει την προστασία του, δεν μπορεί να κάνει κάτι. Θα πρέπει να το αναλάβει το antivirus.

Προστασία από Spyware: Αυτά δεν είναι ιοι. Είναι μικρά σπαστικά προγραμματάκια που μας προτρέπουν να αγοράσουμε προϊόντα, αλλάζουν τις ρυθμίσεις στον υπολογιστή και είναι αυτά που τις περισσότερες φορές μας σπαν τα νεύρα. Κατέβασε το Spyware Terminator που είναι δωρεάν και κάνε ένα έλεγχο στον υπολογιστή σου μία φορά τη βδομάδα.

Προστασία από Malware: Είναι κάτι ενδιάμεσα σε Ιο και Spyware. Δεν εντοπίζεται από τα άλλα δύο. Ενσωματώνεται στον υπολογιστή σου και σου σπάει τα νεύρα. Πολλές φορές σου καταστρέφει αρχεία (αλλά δεν σε μολύνει όπως οι ΙΟΙ). Προτείνω το δωρεάν της Microsoft.

Εκκίνηση Συστήματος: Ένας ιός ή ένα spyware μπαίνει στον υπολογιστή σου. Αν τον κλείσεις και τον ξανανοίξεις αυτό το πρόγραμμα (ο ιός) θα ξανα-τρέξει. Για να το αποτρέψεις κατέβασε το winPatrol.

Και μερικά ενδιαφέροντα νούμερα..

Οι πιο πολλοί διαφορετικοί ιοί που έχω βρει σε υπολογιστή: 77!!
Τα ποιο πολλά μολυσμένα αρχεία που έχω βρει σε ένα δίσκο (από 12 ιούς): 32.500!!

 

Βαθμός δυσκολίας
για να βάλεις
τα προγράμματα:

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.