Πώς ήρθε το aDSL στην Ελλάδα


Πώς Ήρθε το aDSL στην Ελλάδα...


Πώς ήρθε το aDSL στην Ελλάδα…

Τα επίσημα πράγματα ποτέ δεν είχαν είχαν θέση στο odys-online γι’ αυτό θα αναφερθώ μόνο στα αστεία (κωμικά) στοιχεία του εκσυγχρονισμού της αυτής της χώρας..

Μια φορά και έναν καιρό..

.. πίσω στις αρχές του 21ου αιώνα, κάποια εταιρία αποφάσισε ότι είναι καιρός να έρθει το aDSL στην Ελλάδα. Έτσι ζήτησε 2 δοκιμαστικές γραμμές για να πάρει γεύση από την νέα τεχνολογία. Με τα πολλά, αποφασίστηκε ότι τυχερός θα είναι ο ΑΒ.ΓΔ (για ευνόητους λόγους τον ξαναβαφτίσαμε).

Παράγγειλε τα μηχανήματα από το εξωτερικό (δεν υπήρχαν ακόμα aDSL modems στην Ελλάδα)
Τα σύνδεσε με τους υπολογιστές του και μετά από αρκετές ώρες δουλειά, κατάφερε να δει ότι η γραμμή του συγχρονίστηκε. Οπότε έβαλε τα δοκιμαστικά username και password και πάτησε το μαγικό κουμπί της σύνδεσης..!!
(Στις γραμμές aDSL πρώτα συγχρονίζεται η γραμμή και μετά μπαίνουμε στο Internet)

Η σύνδεση έγινε μετά από λίγες μόνο προσπάθειες! Η Ελλάδα μόλις είχε αποκτήσει την πρώτη ευρυζωνική aDSL γραμμή. Η ταχύτητα αυτής 384kbps και δούλευε άψογα..!!

Και ποιο το περίεργο τότε?

Ο κ.ΑΒ.ΓΒ ενθουσιασμένος σηκώνει το τηλέφωνο να πάρει τους συνεργάτες του να τους ενημερώσει για το συμβάν.. Αλλά το τηλέφωνο ήταν νεκρό!!
Αποσυνδέθηκε από το Internet και το τηλέφωνο δούλευε κανονικά..
Υποψίες για το πρόβλημα δεν υπήρχαν στον ΑΒ.ΓΔ γιατί ήξερε ότι εκ των πραγμάτων οι τηλεφωνικές γραμμές με την aDSL γραμμή εκπέμπουν σε διαφορετικό φάσμα, άρα δεν μπορούσε να υπάρχει κάποια παρεμβολή.

Σκέφτηκε: Τα φιλτράκια του τηλεφώνου στο σπίτι μας υπάρχουν για λόγους ασφαλείας, επειδή τα τηλέφωνά μας είναι παλιά και δεν σχεδιάστηκαν ώστε να δουλεύουν μαζί με το aDSL. Αυτό δεν μπορεί να νεκρώσει το σταθερό μου, κάποιος άλλος λόγος θα είναι..

Πέρασαν οι μέρες, ήρθε το καλοκαίρι και μέχρι τότε το aDSL και η σταθερή γραμμή έπαιρναν πρωτοβουλίες για το πότε θα λειτουργήσουν και πότε όχι..

Το μυστήριο Λύθηκε μετά το καλοκαίρι..

όταν ξεκίνησαν εργασίες σε κάποια κοντινή πολυκατοικία. Χρειάστηκε να ανοίξει ο δρόμος για να περαστούν διάφοροι σωλήνες και εκεί ήρθε στην επιφάνεια η αλήθεια..

Μια παρέα ποντικών είχε κάνει δείπνο στα τηλεφωνικά καλώδια της περιοχής και τα είχε ξετυλίξει. Αποτέλεσμα αυτού τα καλώδια του ΟΤΕ να είναι εκτεθειμένα στην υγρασία της περιοχής. Όσο περισσότερη υγρασία υπήρχε, τόσο μίκραινε η αντίσταση του καλωδίου και αυξανόταν το μέγιστο δυνατό φάσμα επικοινωνίας, άρα υπήρχε και aDSL. Η γραμμή του τηλεφώνου δεν λειτουργούσε όταν υπήρχε πολύ υγρασία γιατί το καλώδιο γειωνόταν και έτσι δεν υπήρχε επιστροφή γιατί γινόταν βραχυκύκλωμα..!!

Μόνο στην Ελλάδα…!

Έτσι μετά κόπων και βασάνων ο ΑΒ.ΓΔ κατάφερε να αποδείξει ότι δεν είμαστε σε θέση να έχουμε στα σπίτια μας ευρυζωνικές γραμμές γιατί ο κύριος ΟΤΕς έχει τα ίδια καλώδια από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Από τότε που υπάρχει το τηλέφωνο, πολύ πριν κατασκευαστεί το πρώτο ραδιόφωνο.. Πώς να περάσουν από εκεί 8.500.000 bit δεδομένων το δευτερόλεπτο..??

Σειρά μας..!

Αυτό το γεγονός έγινε όταν πρωτοήρθε η τεχνολογία στην Ελλάδα και σήμερα, μετά από αρκετά χρόνια, η κατάσταση μέσα στους σωλήνες είναι η ίδια.

Φύλακες του aDSL στην Ελλάδα, οι αρουραίοι..!

P.S. Το όνομα του ΑΒ.ΓΔ. ΔΕΝ θα ήθελα να αναφερθεί στα σχόλιά σας (όσοι γνωρίζεται) όπως μου ζήτησε ο ίδιος. Επίσης ΔΕΝ θα δεχτώ κανένα ιστορικο-πολιτικό-οικονομικό σχόλιο όσο αναφορά το Ελληνικό DSL και τις Ελληνικές εταιρίες ISP (και ότι σχετίζεται με αυτές). Οι προσωπικές μας εμπειρίες είναι δεκτές.

Leave a Reply

Your email address will not be published.