Τι είναι η συμπίεση δεδομένων και πως μπορεί να σε βοηθήσει


Κάντα μου μικρότερα.. Πολύ μικρότερα..!


Πάρ’τα, κάν’τα ότι θέλεις αλλά δώσ’τα μου πίσω μικρότερα!

Κάπως έτσι θέλουμε να γίνουν τα πράγματα όταν μιλάμε για συμπίεση δεδομένων ή αλλιώς έξυπνη αποθήκευση δεδομένων. Είναι η διαδικασία κατά την οποία δίνουμε ένα ή περισσότερα αρχεία σε ένα υπολογιστή και αυτός τα μικραίνει και δημιουργεί ένα αρχείο που τα περιέχει όλα μαζί σε πολύ μικρότερο μέγεθος..!!

Δεν θα υπήρχαν υπολογιστές χωρίς την συμπίεση!

Αν δεν είχε εφευρεθεί η επιστήμη της συμπίεσης δεδομένων, η ζωή μας θα ήταν κάπως έτσι..

Στο Internet δεν θα υπήρχαν εικόνες, video, chat room, Facebook. Δεν θα υπήρχαν ούτε μηχανές αναζήτησης (Google)

Δεν θα μπορούσαμε να βλέπουμε DVD, ούτε να έχουμε κάμερα στον υπολογιστή μας.

Δεν θα υπήρχαν ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές (ειδικά αυτές!), Καμία εικόνα, κανένα video, κανένα παιχνίδι, κανένα mp3 στα κινητά τηλέφωνα..!!

Έχω δει ποτέ συμπιεσμένα αρχεία?

Φυσικά, τα RAR και τα ZIP είναι τα δημοφιλέστερα. Επίσης τα Mp3 σου είναι συμπιεσμένα αρχεία ήχου. Το ίδιο συμβαίνει και με τις εικόνες σου οι οποίες συνήθως είναι JPG, PNG και GIF. Επίσης τα αρχεία video τύπου AVI, MPG, DivX, XVid και FLV είναι συμπιεσμένα.

Όπως καταλαβαίνεις, όλος ο κόσμος των υπολογιστών ασχολείται με συμπιεσμένα αρχεία. Μπορείς να συμμετέχεις και εσύ σε αυτό..!

Πώς το χρησιμοποιώ?

Έστω ότι θέλεις να στείλεις ένα αρχείο του Word μέσω msn. Αν το αρχείο ποιάνει 5 Mb θα χρειαστείς 4 λεπτά για να το στείλεις. Αν όμως το συμπιέσεις, θα χρειαστείς 1 δευτερόλεπτο!!!

Είναι σχετικά δύσκολο να συμπιέσεις (σωστά) μία εικόνα και ακόμα πιο δύσκολο να συμπιέσεις ένα video. Μπορείς να αρχίσεις όμως από τα αρχεία του Word, του Excel και του Powerpoint, τα οποία συμπιέζονται αρκετά εύκολα.

Πρώτα πρώτα χρειάζεσαι ένα πρόγραμμα συμπίεσης – αποσυμπίεσης.
Κατέβασε το winZip ή το winRar και εγκατέστησέ το.

Εύκολο είναι?

Για να συμπιέσεις: επιλέγεις τα αρχεία που θέλεις, πατάς δεξί click και επιλέγεις να τα συμπιέσεις..!

Για να αποσυμπιέσεις: κάνεις δεξί click στο συμπιεσμένο αρχείο και πατάς αποσυμπίεση..!


Και πώς γίνεται ένα αρχείο να μικραίνει 99%?

Υπάρχουν ειδικοί αλγόριθμοι που κάνουν τη δουλειά και δεν χρειάζεται να ξέρεις τίποτα παραπάνω από τα 2 click. Αν βέβαια θέλεις να μάθεις τι κρύβεται από πίσω από αυτή την τεχνολογία, πάνε εδώ.


Αν ένα Video δεν παίζει, δεν έχεις αλγόριθμο απο-συμπίεσης!

Ο πιο συνηθισμένος λόγος είναι αυτός. Εκτός βέβαια από τα video του youTube, για τα οποία διάβασε αυτό. Και πού θα βρεις πιο αποκωδικοποιητή (έτσι ονομάζονται) που χρειάζεται για να παίξει το συγκεκριμένο video? Κατέβασε την πλήρη έκδοση των αποκωδικοποιητών video από εδώ, κάνε πλήρη εγκατάσταση και είσαι ok!

Βαθμός δυσκολίας:Leave a Reply

Your email address will not be published.