Βελτίωση απόδωσης Laptop – Tablet

Το προσωπικό μου laptop είναι το Hp Tx1250ea. Είναι ένα laptop που δεν κυκλοφορεί στην Ελλάδα.
Έχει οθόνη αφής 12.1 ιντσών και διαθέτει εκτός των άλλων: αναγνώστη δακτυλικών αποτυπωμάτων, Light Scribe, 4Gb ram, στερεοφωνικό μικρόφωνο, τηλεχειριστήριο, bluetooth, αποσπώμενο cd-rom και πολλά άλλα καλούδια.

Τι να το κάνω όμως που ψήνεται όταν το ανοίγω? Οι θερμοκρασίες σε αναμονή είναι 65 για τους επεξεργαστές και 85 για την κάρτα γραφικών. Όταν βέβαια το ζορίζω οι θερμοκρασίες φτάνουν 75 και 100 αντίστοιχα! Εκτός από την υπερβολική ζέστη, τέτοιες θερμοκρασίες μπορούν να το καταστρέψουν μια και καλή.

Έτσι αποφάσισα να το ανοίξω και να δω κατά πόσο βελτιώνεται η κατάσταση..
Πρώτο βήμα ήταν να βρω τον οδηγό συναρμολόγησης από τη σελίδα της Hewlett-Packard.

Στο εσωτερικό του θηρίου

Στο εσωτερικό του υπολογιστή κυριαρχούσε η σκόνη την οποία και αφαίρεσα, αλλά δεν έμεινα εκεί.

H motherboard

Η ψήκτρα και το ανεμηστηράκι που υπάρχουν, βγάζουν τη ζέστη από τα δύο μεγάλα τσιπάκια (τον επεξεργαστή και την κάρτα γραφικών) προς τα έξω.
Αφού αφαίρεσα την ψήκτρα, διαπίστωσα ότι ανάμεσα στην κάρτα γραφικών και την ψήκτρα, αντί για θερμοαγώγιμη πάστα υπήρχε θερμοαγώγιμο αυτοκόλλητο της κακιάς ώρας.

Τα θερμοαγώγιμα υλικά, πάστες, κρέμες και αυτοκόλλητα, χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν την μεταφορά θερμότητας από ένα σώμα σε ένα άλλο. Στους υπολογιστές χρησιμοποιούνται ανάμεσα στα τσιπάκια που ζεσταίνονται πολύ και τις ψήκτρες αυτών, ώστε η θερμότητα να μεταφερθεί από το τσιπάκι στην ψήκτρα και από εκεί στο περιβάλλον.

Δεύτερο στραβό που ανακάλυψα ήταν ότι τα δύο τσιπάκια δεν έχουν το ίδιο ύψος. Συνεπώς, η ψήκτρα δεν πατάει καλά!
Τρίτο μειονέκτημα, ήταν η μαύρη διακοσμητική μπογιά πάνω στην ψήκτρα, η οποία μειώνει τις θερμικές απώλειες προς το περιβάλλον (πόσο γρήγορα κρυώνει) της ψήκτρας.

Επί τω έργω

Αγόρασα την καλύτερη θερμοαγώγιμη πάστα που βρήκα, την Artic Silver 5 (4.5€ για 3.5 γραμμάρια).
Βρήκα ένα κομμάτι καθαρού χαλκού, από φίλη ηλεκτρονικό, και έκοψα ένα κομμάτι λίγο μεγαλύτερο από το μέγεθος της κάρτας γραφικών. Αυτό θα τοποθετηθεί ανάμεσα στο ένα τσιπάκι και την ψήκτρα ώστε να εφάπτουν και οι 2 επεξεργαστές στην ψήκτρα.

Για να αφαιρέσω την μαύρη μπογιά από την ψήκτρα χρησιμοποίησα Acetone και μία παλιά οδοντόβουρτσα. Μετά από μισή ώρα η ψήκτρα έλαμψε!!

Επιπλέον έτριψα με ντουκόχαρτο (πολύ μεγάλου βαθμού γυαλόχαρτο) την επιφάνεια της ψήκτρας και το κεφαλάκι του επεξεργαστή της κάρτας γραφικών (με ΠΟΛΥ προσοχή). Ο λόγος είναι για να γίνουν όλα λεία και επίπεδα ώστε να υπάρχει η μέγιστη δυνατή θερμική απαγωγή από του επεξεργαστές προς το περιβάλλον.

Η ψύκτρα γυάλισε με το ντουκόχαρτο. Συναρμολογήθηκε και είναι έτοιμη να μπει στους επεξεργαστές Η ψύκτρα γυάλισε με το ντουκόχαρτο. Συναρμολογήθηκε και είναι έτοιμη να μπει στους επεξεργαστές Η ψύκτρα γυάλισε με το ντουκόχαρτο. Συναρμολογήθηκε και είναι έτοιμη να μπει στους επεξεργαστές Η ψύκτρα γυάλισε με το γυαλόχαρτο
Το τμήμα της ψήκτρας που έτριψα γυαλίζει περισσότερο από το υπόλοιπο

Επόμενο βήμα ήταν να βάλω θερμοαγώγιμη πάστα στους επεξεργαστές.
Ύστερα πρόσθεσα και το κομμάτι χαλκού πάνω στο τσιπάκι της nVidia και άπλωσα την Artic Silver 5 από πάνω.
Τέλος έβαλα την γυαλισμένη ψήκτρα και συναρμολόγησα το laptop.

Τελευταίο βήμα συναρμολόγησης. Θερμοαγώγιμη πάστα, χαλκός και ψήκτρα Τελευταίο βήμα συναρμολόγησης. Θερμοαγώγιμη πάστα, χαλκός και ψήκτρα Τελευταίο βήμα συναρμολόγησης. Θερμοαγώγιμη πάστα, χαλκός και ψήκτρα Τελευταίο βήμα συναρμολόγησης. Θερμοαγώγιμη πάστα, χαλκός και ψήκτρα
εδώ φαίνεται η διαφορά ύψους από τα δύο τσιπάκια, αυτός είναι και ο λόγος που έβαλα ένα κομμάτι χαλκό στο ένα,
ώστε να “ψηλώσει” και να ακουμπάει καλύτερα στην ψήκτρα.
Τελευταίο βήμα συναρμολόγησης. Θερμοαγώγιμη πάστα, χαλκός και ψήκτρα Τελευταίο βήμα συναρμολόγησης. Θερμοαγώγιμη πάστα, χαλκός και ψήκτρα Τελευταίο βήμα συναρμολόγησης. Θερμοαγώγιμη πάστα, χαλκός και ψήκτρα
Πριν και μετά το κούμπωμα της ψήκτρας στους επεξεργαστές

Μετά την εγχείρηση

Αφού ανακουφίστηκα που όλα λειτουργούσαν κανονικά, πήρα μετρήσεις θερμοκρασίας με το πρόγραμμα Hardware Monitor της CpuId.com. Τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά!

Θερμοκρασία Επεξεργαστή:
Πριν: 65 – 75
Μετά: 28 – 41

Θερμοκρασία κάρτας γραφικών:
Πριν: 80-100
Μετά: 55-75

Υλικά και κόστος

Πλέον μπορώ να έχω το laptop στα πόδια μου χωρίς να καίγομαι!!

Υλικά που χρειάστηκα:

  • Acetone, από το σούπερ μάρκετ.
  • Ντουκόχαρτο 2000, από το κοντινό μαγαζάκι με χρώματα και σιδηρικά.
  • θερμοαγώγιμη πάστα Artic Silver 5, από κατάστημα υπολογιστών.
  • Ένα τμήμα χαλκού 1×1 (cm), από μία καλή μου φίλη.
  • Λαστιχένια γάντια για να μην ακουμπάω acetone, πάστες και τσιπάκια. Από το φαρμακείο.
  • Οδηγό αποσυναρμολόγησης του laptop, από τη σελίδα της Hp.

Συνολικό κόστος: 6€. Πραγματική αξία περίπου 3€ γιατί όλα τα υλικά δεν τελείωσαν!
Διάρκεια: Περίπου 4 ώρες.
Πτώση θερμοκρασίας: 25 – 35 %


Συναρμολόγηση μετά τις αλλαγές

One thought on “Βελτίωση απόδωσης Laptop – Tablet”

  1. file diabasa ton odhgo sou kai pragmatika me ebales se skepseis!!! paromoio 8ema eixa otan epaiza kapoia games h xrhsimopoiousa skype ktlp! anebaze kati 8ermokrasies epeksergasteis + to fail cooler apo 40 sto 70 ekleine mono tou kai karta grafikwn paromoio me ti dikh sou! egw bebaia eima asxetos me to olo 8ema kai pws na sunarmologhsw to laptop alla boh8hse polu h sumboulh sou swstos thanks!

Leave a Reply

Your email address will not be published.