Προστάτεψε τα αρχεία σου από αδιάκριτα μάτια

>

Πριν στείλεις τον Υπολογιστή στον Τεχνικό.


Όπως
ορίζει ο όρος “Προσωπικός Υπολογιστής” τα μηχανήματά μας είναι γεμάτα “προσωπικά” δεδομένα. Φωτογραφίας, video, κείμενα και μουσική.. Στιγμές από τη ζωή μας, και κάθε λογής προσωπικά δεδομένα.

Τυχαίνει όμως, οι υπολογιστές να χαλάνε ή να απορυθμίζονται ή να θέλουν φτιάξιμο και αυτή η διαδικασία μπορεί να εκθέσει τα προσωπικά μας δεδομένα σε αγνώστους. Όσο εχέμυθος ή άτομο εμπιστοσύνης και να είναι αυτός που θα μας το φτιάξει, καλό είναι τα προσωπικά δεδομένα του υπολογιστή να παραμείνουν προσωπικά!

Υπάρχει ένας πολύ απλός τρόπος για να κρύψουμε τα δεδομένα μας από τρίτα άτομα. Χρειάζεται απλά να:

 • Ορίσουμε κωδικό πρόσβασης στον λογαριασμό μας. Εύκολο
 • Να ζητήσουμε από τα Windows να κρυπτογραφήσουν τα δεδομένα μας. Εύκολο
 • Να δημιουργήσουμε έναν νέο διαχειριστή για τον υπολογιστή. Εύκολο

Δεν χρειάζεται γνώσεις hacker για να γίνουν αυτά τα τρία απλά βήματα και όταν πάρουμε πίσω τον υπολογιστή μας, μπορούμε πάλι να αφαιρέσουμε την ασφάλεια.


Προσθήκη κωδικού πρόσβασης.


Βήμα 1. Προσθήκη κωδικού πρόσβασης στον λογαριασμό μας.

Ένας Λογαριασμός χρήστη υπάρχει πάντα. Το όνομά του φαίνεται πάνω πάνω στο μενού “Έναρξη”. Μπορεί να είναι “Μαρία”, “Μιχάλης” ή απλά “User” αν δεν τον έχουμε βαφτίσει. Περιέχει όλα τα προσωπικά μας δεδομένα και άπαξ και κλειδώσει, δεν μπορεί κανένας να μας τα πάρει.

Η διαδικασία είναι ίδια για όλες τις γνωστές εκδόσεις Windows (xp, vista, 7).

Ανοίγουμε τον πίνακα ελέγχου που βρίσκεται στο μενού έναρξη. Εκεί, ψάχνουμε το εικονίδιο Λογαριασμού χρηστών. Αν έχουμε Windows Xp επιλέγουμε τον χρήστη μας.
Έπειτα, κάνουμε click στην επιλογή “Δημιουργία κωδικού” και πληκτρολογούμε 2 φορές τον κωδικό καθώς και ένα βοηθητικό κείμενο σε περίπτωση που τον ξεχάσουμε.


Κρυπτογράφηση δεδομένων.


Βήμα 2. Κρυπτογράφηση των προσωπικών δεδομένων.

Όσο απρόσιτο φαίνεται αυτό το βήμα, τόσο εύκολο είναι. Αυτή η ενέργεια είναι για φακέλους ή και για κάθε αρχείο ξεχωριστά. Προτείνεται να γίνει σε φακέλους.

Επιλέγουμε τον φάκελο ή φακέλους που θέλουμε και πατάμε δεξί click πάνω σε έναν από τους επιλεγμένους και στο μενού που εμφανίζεται επιλέγουμε Ιδιότητες. Μεταβαίνουμε στην καρτέλα Γενικά και εκεί επιλέγουμε Για προχωρημένους.

Στο παράθυρο με τις επιλογές για προχωρημένους κάνουμε click στην επιλογή “Κρυπτογράφηση περιεχομένων για διασφάλιση δεδομένων“. Πατάμε Εντάξει και περιμένουμε να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Πλέον, κανένας δεν θα μπορεί να δει ή να πάρει τα προσωπικά δεδομένα που υπάρχουν στον υπολογιστή. Αυτό ισχύει για τους φακέλους που επιλέξαμε να κρυπτογραφήσουμε και όχι για όλους. Επιπλέον, τα κρυπτογραφημένα αρχεία θα έχουν από δω και πέρα πράσινο όνομα για να ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα. Σε περίπτωση που θέλουμε να αντιγράψουμε κρυπτογραφημένα αρχεία σε κάποιο φλασάκι ή σε άλλο υπολογιστή, θα πρέπει να κάνουμε την αντίστροφη διαδικασία. Διαφορετικά τα δεδομένα δεν θα μπορούν να διαβαστούν σε άλλους υπολογιστές.


Δημιουργία λογαριασμού για τον Τεχνικό


Βήμα 3. Δημιουργία λογαριασμού χρήστη για την επισκευή.

Τώρα που τα δεδομένα μας είναι ασφαλισμένα, πρέπει να δημιουργήσουμε έναν λογαριασμό για το άτομο που θα κάνει την επισκευή. Αυτός ο λογαριασμός θα πρέπει να έχει δικαίωμα να κάνει ότι θέλει, εκτός από το να πειράξει τα προσωπικά μας αρχεία.

Πηγαίνουμε πάλι στον Πίνακα ελέγχου και επιλέγουμε Λογαριασμοί χρηστών. Αν έχουμε Windows Vista ή Windows 7 επιλέγουμε Διαχείριση άλλου λογαριασμού.
Επιλέγουμε Δημιουργία λογαριασμού και βάζουμε ένα όνομα πχ. “Τεχνικός Η/Υ”.
Πατάμε Επόμενο αν έχουμε Windows ΧP. Επιλέγουμε ως τύπο χρήστη το Διαχειριστής και τελειώνουμε την διαδικασία πατώντας Δημιουργία χρήστη.

Περίληψη: Τι έχουμε καταφέρει.
Έχουμε κλειδώσει πολύ καλά όλα τα προσωπικά μας δεδομένα και επιπλέον δημιουργήσαμε έναν νέο διαχειριστή στον υπολογιστή μας ο οποίος μπορεί να κάνει ότι δουλειά θέλει εκτός από το να πειράξει τα προσωπικά μας αρχεία.

Βήματα μετά την επισκευή.

Όταν πάρουμε τον υπολογιστή πίσω θα πρέπει πρώτα πρώτα να βεβαιωθούμε ότι ο τεχνικός δεν προσπάθησε να πάρει τα προσωπικά μας δεδομένα.
Προσοχή: Εφόσον έχουμε κρυπτογραφήσει μόνο φακέλους με προσωπικά δεδομένα, δεν θα πρέπει να μας έχει κάνει παράπονα ο τεχνικός και επίσης θα πρέπει να βρούμε τον υπολογιστή με κωδικό πρόσβασης στον λογαριασμό μας. Ως διαχειριστής μπορεί να αφαιρέσει τον κωδικό μας και να δει τα αρχεία, όμως δεν μπορεί να επαναφέρει τον κωδικό, άρα αν το κάνει θα το καταλάβουμε.

Δεύτερο βήμα είναι η διαγραφή του λογαριασμού του τεχνικού.
Επιλέγουμε Λογαριασμοί χρηστών από τον Πίνακα ελέγχου. Αν έχουμε Windows Vista ή Windows 7 επιλέγουμε Διαχείριση άλλου λογαριασμού. Επιλέγουμε τον λογαριασμό του τεχνικού και κατόπιν Διαγραφή λογαριασμού. Στο επόμενο παράθυρο θα μας ρωτήσει αν θέλουμε να κρατήσουμε τυχόν αρχεία που έχει βάλει ο διαχειριστής στο λογαριασμό του. Επιλέγουμε Διαγραφή αρχείων και μετά Διαγραφή λογαριασμού.

Τελευταίο και προαιρετικό βήμα είναι η κατάργηση του κωδικού μας και η αποκρυπτογράφηση των δεδομένων μας. Το πρώτο γίνεται επίσης από το εικονίδιο Λογαριασμού χρηστών στον Πίνακα ελέγχου και η αποκρυπτογράφηση με τον αντίστροφο τρόπο της κρυπτογράφησης.

Σημαντικό είναι αν αποφασίσουμε να βγάλουμε την κρυπτογράφηση, να το κάνουμε για όλους τους φακέλους και αρχεία που κάναμε κρυπτογράφηση. Δηλαδή για όλα τα εικονίδια που έχουν όνομα με πράσινα γράμματα.


3 thoughts on “Προστάτεψε τα αρχεία σου από αδιάκριτα μάτια”

 1. >Ακόμα και αν αλλάξεις τον default κωδικό μπορεί οποιοσδήποτε με ένα cd ubuntu σε 1 λεπτό να δει κατευθείαν τα αρχεία σου.Τώρα για την κρυπτογράφηση παίρνει πολύ χρόνο…Για να είμαι ειλικρινής δεν βρίσκω την όλη διαδικασία πολύ ουσιώδης εκτός και αν δουλεύεις για τη CIA ktl. (και όλοι ξέρουν ότι με το που προσλαμβάνεσαι στη CIA λαμβάνεις εκπτωτικό κουπόνι για το πασίγνωστο πρόγραμμα κρυπτογράφησης CIA encrypter σε τιμή ούτε του παπά)

 2. >to na dei proswpikes stigmes sou o asxetos den metraei? i kriptografisi gia 20.000 arxeia pairnei ligotero apo 5 lepta!!!
  apo kei k pera den ta vlepei kaneis..
  kai den yparxei k meiwsi stin taxytita tou ypologisti sou

 3. >"i kriptografisi gia 20.000 arxeia pairnei ligotero apo 5 lepta!!!"
  ->Mallon mperdeytika me tin simpiesi,disktyxws den mporw na dokimasw thn taxytita tis kryptografisis giati gia kapoio mistirio logo h epilogi den einai diathesimh.Alla tha ipothewsw oti exeis dikio.Eksakolouthw pantws na pisteyw oti mallon eksizitimeno einai to thema.Oxi mono dioti oi perissoteroi antrhwpoi den kratane proswpikes stigmes stous ypologistes tous(eite den kratane katholou prwspikes stigmes se psifiaki morfi,h tis exoun metaferei se kapoio exwteriko meso apothikeyshs,h ta exoun anebasei sto internet) alla kai giati:

  a)Aneferes kai sy se ena arthro sou oti oi perissoteroi texnikoi kanoun kateytheian format pou kathista ta parapanw axrista.

  b)yparxoun alles pio aples kai grhtores lyseis san afthn pou eipe o tasos.

  c)Otan stelneis ton ypologisth ston texniko sinhthws den anabei kan kai ara den mporeis na ta kaneis afta ta pragmata (h mallon mporeis me yperboliki fasaria)

  Thelw na pw episis oti den katakrinw to periexomeno tou arthrou alla thn epilogh tou thematos to opoio kata th gnwmh mou afora poli mikro pososto kai proswpika panta tha perimena arthra pou exoun megaliteri embeleia.Edw pou ta leme oute to thema katakrinw ,gia oti theleis grafeis sto katw katw apla an thes th gnwmh mou kalo tha htan na pianeis megalitero meros ths "pitas" twn anagnwstwn.

Leave a Reply

Your email address will not be published.