Τι είναι το BIOS?


To Bios στην πραγματική του μορφή

Το έχουμε ακούσει.. Το bios κάνει αυτό, το bios κάνει εκείνο, άλλαξα το bios και λοιπά.

Τι είναι:
Τα αρχικά BIOS σημαίνουν Basic Input Output System (Βασικό Σύστημα Εισόδου Εξόδου). Το όνομά του δεν λέει από μόνο του πολλά. Η λειτουργία του είναι απλή: Από τη στιγμή που πατάμε το κουμπί για να ανοίξει ο υπολογιστής, πριν ξεκινήσουν τα Windows, αρχίζει να εκτελείται το Bios. Βασική του δουλεία είναι να εντοπίσει τον εσωτερικό κόσμο του υπολογιστή. Δηλαδή, να βρει τους σκληρούς δίσκους, τα cd-dvd rom που έχουμε, την οθόνη, το πληκτρολόγιο, το ποντίκι, ακόμα και τις διάφορες κάρτες (οθόνης, δικτύου κτλ) που υπάρχουν μέσα στο κουτί ή κάτω από το πληκτρολόγιο στους κατόχους laptop.

Αφού βρει όλα τα εξαρτήματα του υπολογιστή, βλέπει τις ρυθμίσεις που έχουμε κάνει και αποφασίζει να δώσει το μπαλάκι στον σκληρό δίσκο που έχει το λειτουργικό σύστημα (Windows, Linux, ή όποιο άλλο υπάρχει). Με τη σειρά του, όταν ο δίσκος πάρει το πράσινο φως ξεκινά να φορτώνει το λειτουργικό σύστημα.

Ίσως φαίνεται απλή ή χαζή η δουλειά που κάνει. Δεν είναι. Ένα σύστημα χωρίς Bios δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Είναι το A και το Ω του υπολογιστή.

Στον φυσικό κόσμο:
Το Bios είναι ένα τσιπάκι και βρίσκεται στον υπολογιστή μας, πάνω στην μητρική πλακέτα, συνήθως κοντά στην μπαταρία. Η εσωτερική δομή του είναι παρόμοια με τα φλασάκια usb που χρησιμοποιούμε για τα δεδομένα μας. Είναι δηλαδή μία μνήμη Flash και όπως είναι αναμενόμενο, μπορεί να προγραμματιστεί. Αυτό βέβαια είναι επικίνδυνο σπορ, μιας και αν γίνει μια στραβή (πχ. πέσει το ρεύμα κατά τη διάρκεια ανανέωσής του) το πιο πιθανό είναι να χρειαστεί να πετάξουμε την μητρική (motherboard).

Επιθέσεις Ιών:
Αφού είναι μνήμη, μπορεί να κολλήσει ιο. Έτσι έγινε με τον ιο “Chernobyl Virus” το 1999 που αλλάζοντας ένα τμήμα των δεδομένων του bios, ο υπολογιστής δεν μπορούσε καν να ξεκινήσει. Για να αποτραπούν τέτοιες επιθέσεις, πολλές μητρικές σήμερα έχουν ένα δεύτερο, εφεδρικό, bios.

Κατασκευή:
Το μέγεθος αυτής της μνήμης δεν είναι μεγάλο. Στους σημερινούς υπολογιστές φτάνει τα 8Mb. Από το 2008 και μετά, αρκετές εταιρίες έβαλαν μεγαλύτερες μνήμες (από 512Mb και πάνω) στα οποία μπορεί να τοποθετηθεί ένα ολόκληρο λειτουργικό σύστημα. Όπως είναι αναμενόμενο, αυτό το μίνι λειτουργικό σύστημα θα ξεκινάει σε δευτερόλεπτα γιατί δεν έχει να κάνει πολλούς υπολογισμούς.

Τέτοιο είναι το SplashTop, το οποίο υπάρχει σε αρκετά laptop της Asus. Φορτώνει σε περίπου 5 δευτερόλεπτα. Τα προγράμματα που περιλαμβάνει είναι το Firefox, το Skype καθώς και ένα πρόγραμμα για chat βασισμένο στο Pidgin.

Οι βασικοί κατασκευαστές μνημών Bios είναι: American Megatrends, Insyde Software και η Phoenix Technologies.


To Bios στην πραγματική του μορφήTo Bios στην πραγματική του μορφήTo Bios στην πραγματική του μορφή
Leave a Reply

Your email address will not be published.