Συμβιβασμός για την Intel κόστους 1,5 δις


Συμβιβασμός για την Intel κόστους 1,5 δις


H Intel δίνει 1,25 δισ. δολάρια στην AMD στο πλαίσιο εξωδικαστικού συμβιβασμού

Η Intel συμφώνησε να καταβάλει 1,25 δισ. δολάρια στην AMD, προκειμένου ο μεγάλος ανταγωνιστής της να αποσύρει τις καταγγελίες για μονοπωλιακή συμπεριφορά και παραβίαση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας του.

Στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού που ανακοινώθηκε την Πέμπτη, η Intel υπόσχεται να συμμορφωθεί «με μια σειρά διατάξεων επιχειρηματικών πρακτικών». Σε αντάλλαγμα, η Advanced Micro Devices αποσύρει τις αγωγές που είχε καταθέσει κατά της Intel σε ΗΠΑ και Ιαπωνία, καθώς και όλες τις καταγγελίες της για μονοπωλιακή συμπεριφορά σε παγκόσμιο επίπεδο.

Από το 2004, η AMD κατηγορεί την Intel ότι χρησιμοποιεί αθέμιτα μέσα προκειμένου να την εκτοπίσει από την αγορά. Τον Μάιο, η ΕΕ επέβαλε στην Intel πρόστιμο 1,06 δισ. ευρώ, απόφαση για την οποία έχει υποβληθεί έφεση. Η εταιρεία έχει καταδικαστεί για παράβαση των κανόνων ανταγωνισμού και στην Ιαπωνία και τη Νότιο Κορέα και βρίσκεται τώρα στο μικροσκόπιο και των αμερικανικών αρχών.
Σύμφωνα με τους όρους του συμβιβασμού, οι δύο γίγαντες της βιομηχανίας ημιαγωγών αποδέχονται πενταετή συμφωνία εκατέρωθεν αδειοδότησης για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας τους και παραιτούνται από προηγούμενους ισχυρισμούς για παραβίαση πατεντών.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τζόναθαν Τοντ δήλωσε ότι η Κομισιόν έχει ενημερωθεί για τη νέα συμφωνία, επισήμανε όμως ότι ο συμβιβασμός δεν απαλλάσσει την Intel από την υποχρέωση συμμόρφωσης με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Η Intel, με έδρα τη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνια, κατέχει σήμερα το 80% της παγκόσμιας αγοράς μικροεπεξεργαστών.


Leave a Reply

Your email address will not be published.