Εθισμός στο facebook, τα computers, το twitter και άλλα…


Εθισμός. Στην θεωρία όλοι καλοί είμαστε..

Πριν χρόνια, όταν είχαν βγει τα πρώτα τρισδιάστατα παιχνίδια, καθόμασταν με τον αδερφό μου και παίζαμε με τις ώρες, παιδιά ήμασταν τι να κάναμε. Όλοι ανεξαιρέτως οι “μεγάλοι” μας μάλωναν για τις ώρες που καθόμασταν μπροστά στην τηλεόραση, μας έλεγαν να βγούμε έξω να παίξουμε όπως αυτοί όταν ήταν παιδιά. Καμιά φορά τους ακούγαμε αλλά συνήθως παίζαμε μέχρι κάποιος να τραβήξει το καλώδιο από την πρίζα!!

Μεγαλώνοντας, μάθαμε να κάνουμε το πρόγραμμά μας και να αφιερώνουμε στα ηλεκτρονικά παιχνίδια κάποιο συγκεκριμένο χρόνο. Μάθαμε να πειθαρχούμε τους εαυτούς μας και να βγαίνουμε για ένα ποτό αντί να ξημερώνουμε παρέα με την οθόνη.

Πως τα φέρνει η ζωή καμιά φορά όμως.. Τα πράγματα άλλαξαν και οι ρόλοι αντιστράφηκαν. Πλέον παρατηρώ δεκάδες εκατοντάδες “μεγάλους” να ξημεροβραδιάζονται στην τηλεόραση, το facebook, το twitter, τα online casino και την κάθε λογής εθιστική ασχολία με υπολογιστές (λ.χ. φάρμες). Όμως, οι μεγάλοι, δεν έχουν κάποιον μεγαλύτερο να τους πει “ε, τι κάνεις, χάνεις τη ζωή σου εκεί μπροστά” με αποτέλεσμα πλέον οι “κολλημένοι” να είναι οι αυτοί. Άτομα άνω των 40 χάνουν μέρες από τη ζωή τους κάνοντας click. Καμία σχέση με αυτό που έκαναν οι γονείς τους σε εκείνη την ηλικία. Πολλές φορές έχω μπει στη θέση τους και έχω μαλώσει γονείς, θείους και παππούδες και γιαγιάδες για τις ώρες που κάθονται μόνοι, με το φως της οθόνης και κλεισμένοι σε ένα δωμάτιο παρατηρώντας κάτι που δεν τελειώνει ποτέ..

Τελικά ήμασταν πιο δυνατοί από αυτούς γιατί καταφέραμε και ξεκολλήσαμε. Τώρα πρέπει να αρχίσουμε εμείς τις φωνές, να βγάζουμε εμείς το internet από την πρίζα και να βάλουμε το facebook στο hosts (λίστα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μπλοκάρονται ιστοσελίδες).

Ήρθε η ώρα να προστατέψουμε εμείς τους “μεγάλους” και για να το κάνουμε αυτό η λύση είναι απλή: Να εφαρμοστεί ο γονικός έλεγχος στους ίδιους τους Γονείς. Όλα αυτά τα προγράμματα των windows που προσφέρουν γονικό έλεγχο και μπορούν να προστατέψουν τα παιδιά από κακές σελίδες και από το να κάθονται πολλές ώρες μπροστά στον υπολογιστή, πρέπει να στραφούν εναντίων των ίδιων των γονέων.

2 thoughts on “Εθισμός στο facebook, τα computers, το twitter και άλλα…”

  1. λοιπον εγω δουλευω σε internet cafe και το συγκεκριμενο αρθρο ισχυει και με το παραπανω…να βλεπω “μεγαλους” να ξημερωνονται μπροστα στα pc και το χειροτερο ολων ειναι πως καποιοι φοβεροι πατερες εχουν μαζι τους τα παιδια τους..δηλαδη παιδια 12-15 χρονων να ειναι μεχρι τις 5-6 τα ξημερωματα στα internet cafe..δεν θεωρω τον εαυτο μου ουτε πιο ωριμο ουτε τιποτα τετοιο ομως οι γονεις τουλαχιστον θα επρεπε να δινουν το σωστο παραδειγμα στα παιδια τους…τουλαχιστον αυτο εκαναν οι δικοι μου..

  2. Πολυ σωστή η επισήμανση σου,
    Πολύ επικίνδυνο το φαινόμενο της εποχής facebook και on line παιχνιδιών.
    Ας προστατεύουμε τους δικούς μας και το νου μας απο την αποσάθρωση.

Leave a Reply

Your email address will not be published.