Έσπασα το laptop. Και τώρα ΤΙ ?

Έσπασα το laptop. Και τώρα ΤΙ ?

Δεν χρειάζεται πολύ για να τα καταφέρουμε όπως στη φωτογραφία. Το ολοκαίνουριο laptop σκόνταψε και σταμάτησαν τα πάντα. Η οθόνη δείχνει μόνο κάτι περίεργα σχήματα και χρώματα. Λέτε να φτιάχνει? Ας το δούμε βήμα βήμα..

Αναγνώριση
Πρώτο και βασικό βήμα είναι να δούμε τι έχει χαλάσει. Μπορεί εκ πρώτης όψεως να είναι σπασμένη ο οθόνη, αυτό όμως μπορεί να μην είναι το μοναδικό πρόβλημα. Υπάρχουν και άλλα κύρια σημεία που μπορεί να έχουν πάθει ζημιά.

Γενικός έλεγχος
Συνδέουμε μια εξωτερική οθόνη και το ανοίγουμε. Αν όλα τα υπόλοιπα εκτός της οθόνης λειτουργούν, το σύστημα σύντομα θα μπει στα windows. H εξωτερική οθόνη δεν χρειάζεται ρύθμιση, προσαρμόζεται αυτόματα μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα.

Σε περίπτωση που δεν λειτουργήσει η παραπάνω μέθοδος, υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να ελέγξουμε το υπόλοιπο σύστημα.

Έλεγχος motherboard
Ανοίγουμε το laptop και 2-3 δευτερόλεπτα μετά κρατάμε πατημένο το πλήκτρο που ανοίγει. Η φυσιολογική λειτουργία του υπολογιστή είναι να κλείσει μέσα σε 4 δευτερόλεπτα. Αν αυτό γίνει, σημαίνει ότι η motherboard, κατά πάσα πιθανότητα, λειτουργεί.

Έλεγχος σκληρού δίσκου
Υπάρχουν 2 τρόποι για να γίνει αυτός ο έλεγχος. Α. Σε εξωτερική θήκη, Β. Από το λαμπάκι δραστηριότητας του δίσκου.

Α. Αν διαθέτουμε θήκη για εξωτερικό δίσκο 2.5 ιντών, μπορούμε να αφαιρέσουμε αυτόν του laptop και να τον συνδέσουμε σε έναν άλλο υπολογιστή μέσω usb με εξωτερική θήκη. Αν δεν διαθέτουμε θήκη και τον βάλουμε σε άλλο laptop απευθείας, ο υπολογιστής θα βγάλει μπλε οθόνη ενώ προσπαθεί να μπει στα windows. Αυτό δεν είναι πρόβλημα και σημαίνει ότι ο δίσκος είναι οκ.

Β. Μπορούμε απλά να ανοίξουμε το laptop σαν να ήταν όλα οκ και το αφήσουμε να φορτώσει. Θα δούμε αν μετά από 10-15 δευτερόλεπτα, το λαμπάκι του δίσκου αναβοσβήνει, κάτι τέτοιο σημαίνει ότι ο δίσκος είναι οκ. Το λαμπάκι θα πρέπει να αναβοσβήνει χωρίς νόημα και όχι συγχρονισμένα.

Ένας τρόπος να καταλάβουμε ότι ο δίσκος είναι για πέταμα, είναι αν ακούσουμε περίεργο επαναλαμβανόμενο θόρυβο, σαν χτυπήματα από το εσωτερικό του, αφού τον θέσουμε σε λειτουργία. Αυτό θα σημαίνει ότι καταστράφηκε κεφαλή, απομαγνητίστηκε ή δεν μπορεί να αναγνωρίσει sectors. Αν κάνει κάτι τέτοιο, ο δίσκος πάει για πέταμα.

Έλεγχος μνήμης RAM
Εδώ δεν έχουμε πολλές πιθανότητες καταστροφής μιας και πρόκειται για τμήμα μικρό χωρίς κινητά μέρη. Ο μόνος τρόπος να το ελέγξουμε είναι να αφαιρέσουμε τις μνήμες και να τις δοκιμάσουμε σε ένα άλλο laptop που δέχεται ίδιο τύπο μνήμης So Dimm DDR1/2/3.

Τα υπόλοιπα τμήματα του laptop είναι πολύ πιθανό να μην έχουν καταστραφεί, και αν κάτι τέτοιο έχει γίνει, είναι πολύ φθηνά στην αντικατάσταση. Μετά από όλα αυτά, σίγουρα θα γνωρίζεις αν φτιάχνει η όχι και για το κόστος αρκεί μία αναζήτηση στο google.
Στο περίπου οι τιμές ανταλλακτικών είναι:

 • Οθόνη: 100 – 300€
 • Σκληρός Δίσκος: 45 – 100€
 • Motherboard: 120 – 250€

Έτσι ξέρεις αν αξίζει να το φτιάξεις η αν θα πρέπει να πάρεις καινούριο…

Το laptop της φωτογραφίας
Σκόνταψε από το τραπέζι. Μου το έφεραν σε αυτή την κατάσταση. Είχε κατεστραμμένη μόνο την οθόνη. Παράγγειλα μία από Αγγλία και η αντικατάσταση μου πήρε 2-3 ώρες. Αν δεν γνωρίζεις πως να το κάνεις, καλύτερα να μην το επιχειρήσεις γιατί μπορεί να το καταστρέψεις περισσότερο.

3 thoughts on “Έσπασα το laptop. Και τώρα ΤΙ ?”

 1. >Θα το ρωτησω, δεν κρατιεμαι!
  Τα 2 εισιτηρια λεωφορειου γιατι τα εχεις καρφιτσωμενα;;

 2. >Χε χε χε… Δεν είμαι από Αθήνα αλλά κατεβαίνω πάρα πολύ συχνά. Αυτό που βλέπεις είναι το κάτω μέρος από τον πίνακα ανακοινώσεων. Έχω κοντά 150 εισιτήρια τρένου Θεσσ/Αθήνα και μπόλικα του μετρό. Σύνολο έχω κάνει 1,5 φορά το γύρο του κόσμου, από τον ισημερινό, αν προσθέσεις τα χιλιόμετρα. Είχα κάνει μία σύνθεση κάποτε στο σπίτι μου με αυτά και μετά κράτησα ένα μεγάλο αριθμό τους (αφού μετακόμισα και αναγκάστηκα να τα ξηλώσω).

 3. >Αγαπητό odysonline.
  Με αφορμή την τελευταία ανάρτησή σας σχετικά με την οθόνη, έχω να σας παραθέσω, για καθαρά πληροφοριακούς λόγους, την δική μου περιπέτεια.
  Πριν λίγες μέρες είχα και εγώ ένα ατύχημα με την οθόνη του laptop μου. Βέβαια δεν ήταν τέτοιου είδους ζημιά όπως στην περίπτωση που αναφέρεστε. Απλώς μια ωραία πρωία άνοιξα τον υπολογιστή, και ενώ τα windows φαίνονταν να φορτώνουν κανονικά, η οθόνη παρέμενε μαύρη. Σε εξωτερική οθόνη λειτουργούσε κανονικότατα.
  Πήγα σε αρκετούς για να το δουν, και όλοι μου είπαν ότι έχει καεί η οθόνη και χρειάζεται αλλαγή. Του τέστιν 230 η οθόνη, 50 το λιγότερο εργασία + τα μεταφορικά της courier, νά τη η 300άρα. Κάποιοι μου είπαν κιόλας ότι δεν αξίζει να το φτιάξω, και θα ήταν προτιμότερο να αγοράσω καινούριο.
  Όλοι εκτός από έναν (τον τελευταίο). Το παλικάρι αφού εξέτασε λεπτομερώς την οθόνη, μου είπε ότι ήταν εντάξει και ότι έφτεγε η "πλακέτα", (σαν ταινία), που βρίσκεται πίσω από την οθόνη αλλά κάνει όλη την δουλειά. Την παρήγκειλε από Θεσσαλονίκη, την τοποθέτησε και το laptop έτοιμο. Κόστος? 47 το ανταλακτικό και 23 η εργασία του. Σύνολο 70!

  Όλα αυτά σας τα γράφω για να τονίσω δύο πράγματα.
  1ον, ότι υπάρχουν μάστοροι και μαστοράκια, (κι ας εργάζονται σε "μεγάλα" καταστήματα).
  2ον, ότι σχεδόν όλοι δεν ψάχνουν το πρόβλημα διεξοδικά, αλλά προτείνουν την εύκολη λύση, αγνοώντας παντελώς την τσέπη μας.

  Να σας πω επίσης ότι η εργασία που έκανε το παλικάρι ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς η "ταινία" είχε δεκάδες "επαφές" οι οποίες έπρεπε να συμπέσουν με τις αντίστοιχες της οθόνης.
  Και τώρα το ΚΑΛΥΤΕΡΟ.
  Ενώ αρχικά μου είχε πει ότι το κόστος του ανταλακτικού είναι 65, και φυσικά το είχα αποδεχθεί), κατά την παραλαβή μου ανακοίνωσε ότι τελικά κόστισε 47. Και ρωτώ. Ποιός άλλος θα το έκανε αυτό? Σίγουρα ελάχιστοι. Οι περισότεροι θα βούταγαν τα 65 και θα έκαναν την πάπια. Μπράβο στο παλικάρι και πάλι μπράβο!!!

  Ευχαριστώ για την φιλοξενία.
  Γιώργος.

Leave a Reply

Your email address will not be published.