Η αλήθεια πίσω από το “Έως 24 Mbps”

Η αλήθεια πίσω από το Έως 24 Mbps

Η δομή της τηλεφωνίας

Όλα τα τηλέφωνά μας καταλήγουν στα καφάο του οτε. Αυτά είναι γκρι κουτιά που συγκεντρώνονται οι γραμμές της κάθε γειτονιάς. Από εκεί οι γραμμές μας καταλήγουν στα τηλεφωνικά κέντρα του οτε (ανεξαρτήτως εταιρίας) και κάπου εκεί το σήμα κόβεται σε Ομιλία και Δεδομένα. Η ομιλία πηγαίνει στο PSTN (δίκτυο τηλεφώνου) και το σήμα του Internet πηγαίνει στα DSLAMs της κάθε εταιρίας. Εδώ είναι και ο ρόλος του ΟΤΕ στο δίκτυο του Internet.

Τι είναι οι ISP

Είναι οι εταιρίες παροχής Internet (Internet Service Provider). Αυτές είναι για τη χώρα μας οι: Otenet, Forthnet, On, Hol, Tellas, Wind κτλ.

Όσα περισσότερα DSLAMs έχει μία εταιρία ISP, τόσους περισσότερους συνδρομητές DSL μπορεί να εξυπηρετήσει.

(Όλα τα παραπάνω χρειάζονται για την κατανόηση του άρθρου)

Ταχύτητα Internet

Η ταχύτητα πρόσβασης εξαρτάται από την απόσταση της τηλεφωνικής μας γραμμής από το κοντινότερο τηλεφωνικό κέντρο (σπίτι -> καφάο -> τηλεφ.κέντρο), την εσωτερική τηλεφωνική καλωδίωση του σπιτιού μας, ακόμα και από την ποιότητα χαλκού των καλωδιώσεων.

Η Ε.Ε.Τ.Τ. (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) έχει στη διάθεσή της όλες αυτές τις πληροφορίες και έχει δημιουργήσει έναν χάρτη που δίχνει την ταχύτητα με την οποία μπορούμε να συνδεθούμε στο internet. Αυτό βέβαια είναι ένα θεωρητικό μοντέλο και έχει αρκετές αποκλίσεις από την πραγματικότητα. Στον χάρτη, αριστερά πάνω στην περιοχή Χάρτες επιλέξτε Χάρτης ταχυτήτων aDSL. Όπως φαίνεται από εκεί, όλες οι περιοχές που βρίσκονται στα κέντρα πόλεων μπορούν να έχουν Internet πάνω από 16Mbps.

Τελικά έχουν δίκιο, το έως 24Mbit ισχύει

αλλά γιατί κανείς δεν το έχει?

Πως φτάνουμε τα 24Mbit?

Όσο περίεργο και αν ακούγεται, ο πιο βασικός παράγοντας για την επίτευξη ταχυτήτων είναι το πόσο κοντά στον OTE βρίσκεται το σπίτι μας. Αυτό γίνεται επειδή όσο απομακρυνόμαστε, γίνεται πιο αδύναμο το σήμα του τηλεφώνου μας και παρεμβαίνει και θόρυβος (παράσιτα) τα οποία μειώνουν την καθαρότητα του σήματος.
Σύμφωνα με τη forthnet, η ταχύτητα σε σχέση με την απόστασή μας από το κοντινότερο τηλεφωνικό κέντρο είναι όπως στο παρακάτω σχήμα.

Η αλήθεια πίσω από το Έως 24 Mbps
Εφόσον σχεδόν όλοι μπορούν να έχουν από 16Mbit και άνω,
γιατί έχουμε κοντά στα 5 με 7 μέσα στις πόλεις ?

Φήμες, λένε ότι η ταχύτητα ρυθμίζεται από τους ίδιους τους παρόχους. Υπάρχουν άτομα μέσα στον OTE, την Forthnet και όλες τις εταιρίες, τα οποία βλέποντας τη χρήση του Internet, ορίζουν πόσο μπορεί να πάρει ο καθένας.

Παράδειγμα:

Αν σε μία γειτονιά 100 χρήστες έχουν πληρώσει για έως 24Mbit, το DSLAM θα πρέπει να διαθέσει γι’ αυτούς και μόνο τους χρήστες 240Mbit, άντε και 160Mbit λόγω απόστασης. Αυτό είναι αδύνατο να γίνει γιατί με αυτή τη λογική θα μπορούσαν να συνδέονται στο Internet μόλις 1120 άτομα από την Αθήνα και 640 από τη Θεσσαλονίκη, μιας και η γραμμή της forthnet προς το εξωτερικό είναι 17,5 Gigabit για Αθήνα και 10Gbit για Θεσσαλονίκη!! (1Gbit = 1024Mbit).
Μιλάμε δηλαδή για 1780 από τους 300.000 συνδρομητές της forthnet.

Αυτό το παράδειγμα στηρίζεται στον χάρτη τοπολογίας δικτύου της Forthnet.

Άρα, για να μπουν περισσότεροι χρήστες στο δίκτυο, θα πρέπει να μειωθεί η ταχύτητα που δίνουν στον καθένα από εμάς ή να αυξηθεί η ταχύτητα του παρόχου προς το εξωτερικό. Το δεύτερο είναι πανάκριβο…
Ακόμα και με αυτά όμως κανείς δεν θα είχε Internet αν μπαίναμε όλοι την ίδια στιγμή. Ευτυχώς κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Επίσης, αυτός είναι και ο λόγος που τα βράδια το Internet είναι πιο γρήγορο.

Δες τι πάει στραβά στη γραμμή σου

Ο ανεξάρτητος οργανισμός Measurement Lab δίνει ένα σετ από εργαλεία για να ελέγξουμε περισσότερο την γραμμή μας. Μπορούμε να δούμε αν ο πάροχος μας ελέγχει την μεταφορά με το πρωτόκολλο bitTorrent, άν υπάρχει πρόβλημα στη χρήση VoIP και αν χάνονται πακέτα δεδομένων κατά την επικοινωνία μας μέσω internet γενικότερα.

Επιπλέον, η σελίδα adslgr.com μας παρέχει ένα εργαλείο που με βάση τον θόρυβο που υπάρχει στη γραμμή μας, μας λέει πόσο μακριά βρίσκεται το DSLAM και το τηλεφωνικό κέντρο. Σε συνδυασμό με το γράφημα παραπάνω, μπορούμε να δούμε τι ταχύτητα θα πρέπει να απαιτήσουμε να μας παρέχει ο πάροχός μας.
Στο εργαλείο αυτό πρέπει να βάλουμε τον θόρυβο που αντιμετωπίζει το modem μας. Για να το κάνουμε αυτό πρέπει να μπούμε στη συσκευή μας. Συνήθως γίνεται βάζοντας την διεύθυνση IP του modem στην μπάρα διεύθυνσης του Firefox ή του Internet explorer.

Περισσότερη γνώση

 • Πληροφορίες για το internet στην Ελλάδα μπορούμε να βρούμε στο site broadband.gr της EETT.
 • Τι είναι το aDSL και πως λειτουργεί με απλά λόγια, στα Ελληνικά.
 • Εργαλείο μέτρησης απόστασης από το DSLAM με βάση το θόρυβο της γραμμής μας.
 • Χάρτης με τα σημεία που βρίσκονται τα τηλεφωνικά κέντρα κάθε εταιρίας.
 • Τι λέει η forthnet για το έως 24Mbit.
 • Χάρτης της EETT για μέγιστη ταχύτητα και διαθεσιμότητα σε κάθε γωνιά της χώρας.

 

Η αλήθεια πίσω από το Έως 24 Mbps

*Επειδή δεν είναι η ειδικότητά μου το dsl και οι τηλεπικοινωνίες, αν υπάρχει κάποιο λάθος πείτε το στα σχόλια να διορθωθεί.

8 thoughts on “Η αλήθεια πίσω από το “Έως 24 Mbps””

 1. >από τα καλύτερα άρθρα π έχω διαβάσει τα τελευταία χρόνια σε blog..πολύ καλός..:)

 2. >Επίσης, άλλο η γεωγραφική απόσταση του συνδρομητή από το DSLAM κι άλλο η απόσταση των καλωδίων.
  Ακόμη, αυτό που έχω ακούσει είναι ότι η ποιότητα του χαλκού των καλωδίων εδώ στην Ελλάδα είναι κακής ποιότητας με αποτέλεσμα, η υγρασία, πιθανές εργασίες και λοιπές καιρικές συνθήκες να δημιουργούν θόρυβο (SNR) στην γραμμή.

  Επιπλέον, πέρα από την διασύνδεση με το εξωτερικό (seabone) υπάρχει και η διασύνδεση με το εσωτερικό (ΑΙΧ), όπου οι πάροχοι με την σειρά τους να χρεώνουν τους άλλους παρόχους για να έχουν πρόσβαση στα κυκλώματά τους πχ Οtenet & forthnet σίγουρα. Οπότε μπορεί να μην πληρώσουν αν δεν τους παίρνει και να σε στέλνουν σε site της forthnet μέσω εξωτερικού!!!

  Τέλος, το marketing και η προώθηση της τεχνολογίας DSL από τους παρόχους, καθιστά τους καταναλωτές ακόμη μια φορά όμηρους των διαθέσεών τους. Η ΕΕΤΤ φαίνεται πως έχει συμμαζέψει κάποια πράγματα αλλά το νταβατζιλίκι του ΟΤΕ καλά κρατεί, επειδή είναι ο μόνος που τηρεί τις προϋποθέσεις για να είναι Υπόχρεος Πάροχος. Μα και οι εναλλακτικοί πάροχοι κοιτάνε πως θα αυξήσουν τα κέρδή τους, πληρώνοντάς την πάντα ο καταναλωτής. Βλέπε, ατελείωτη ώρα αναμονής κλήσης στα κέντρα εξυπηρέτησης, κάτι που βελτιώθηκε μετά από κυρώσεις που επιβλήθηκαν απ' την ΕΕΤΤ σε κάθε πάροχο.

  Στο μεταξύ οι Τηλεπικοινωνίες στην Ελλάδα έχουν ξεκινήσει να κοιτάζουν γύρω τους, δηλώνοντας ζημία παρά κέρδη. Εταιρείες κλείνουν βλ Altec, Teledome ή αγοράζει η μία την άλλη βλ Οn Telecoms – Vivodi και Net One – Algonet και τα παζάρια συνεχίζονται.
  Πως καταφέρνουν και τέτοιες εταιρείες δεν είναι κερδοφόρες;

  Κάτι πολύ σημαντικό είναι τα προγράμματα που διαθέτει ο ΟΤΕ και οι πάροχοι για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Ενώ υπάρχει ΦΕΚ που υποχρεώνει τον Υπόχρεο Πάροχο για συγκεκριμμένες υπηρεσίες, προτεραιότητα και έκπτωση στις τιμές του για όλα νομίζω τα προϊόντα του, σε άτομα με ειδικές ανάγκες, οι εναλλακτικοί πάροχοι αντίθετα ενδιαφέρονται μόνο για πελάτες που χαίρουν άκρας υγείας.
  Η ειρωνία λοιπόν είναι πως τα άτομα με ειδικές ανάγκες πολλές φορές χρειάζονται περισσότερο την τεχνολογία του διαδικτύου από ότι εμείς, οι "προνομιούχοι".

  Πάντως, πολύ αναλυτική η παρουσίασή σου. Ευχαριστώ για τον χώρο. :)

 3. >Νομίζω αυτό το άρθρο ταιριάζει γάντι στον προβληματισμό σου για τα καλώδια.
  http://www.odysonline.gr/2008/06/adsl.html

  Σ' ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο, πολύ κατατοπιστικό.

  Θα ήθελα να σου απαντήσω με μία πληροφορία εκ των έσω.

  Γνωστός μου, επισκέφτηκε ΜΕΓΑΛΟ πάροχο (όχι οτε, forthnet) με σκοπό να εργαστεί σε διευθυντική θέση και στην διάρκεια της παρουσίασης των εγκαταστάσεων πέρασε από δωμάτια με εξοπλισμούς εκατομμυρίων €€ τα οποία κείτονταν στο πάτωμα μέσα στη σκόνη…

  ΕΙΝΑΙ ΜΠΟΥΡΔ€xxx μερικοί πάροχοι..

 4. >Mou fenete oti pleon prepei na mhlame gia optiki ina kai oxi gia xalko.Lene oti to 2012 8a er8ei sthn ellada kai to fiber at home pou tote 8a mhlame gia pollaaaa Mbps!!!

 5. >Χωρίς να είναι επιβεβαιωμένο, νομίζω η On έχει απλώσει όλο το δίκτυο της fiber στην Αθήνα που λογικά αν θέλεις γραμμή σπίτι (με βάση τη θεωρία πάντα) έχεις "άπειρη" ταχύτητα..

 6. Εγώ μένω λίγο πιο πάνω από τον ΟΤΕ και πιάνω 12 με 13mbps.

Leave a Reply

Your email address will not be published.