Η ιστορία της Google…

 

Οι ιδρυτές της Google

Ποιοι είναι οι ιδρυτές της Google;

Οι ιδρυτές της google o Larry Page και ο Sergey Brin ισχυρές προσωπικότητες και παθιασμένοι με τους υπολογιστές διαφωνούσαν με έντονο τρόπο για όλα την πρώτη φορά που συναντήθηκαν το 1995. Σπουδαστές στην επιστήμη των υπολογιστών και οι δυο, σε μια ξενάγηση στο πανεπιστήμιο του Stanford, διαφωνούσαν σε όλα μέχρι που βρήκαν κοινό τόπο στον τρόπο που σκέφτονταν, για το πως έπρεπε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της άντλησης σχετικών μεταξύ τους πληροφοριών από μια τεράστια βάση δεδομένων.

Πως Ξεκίνησε;

Η συνεργασία τους δεν άργησε να ξεκινήσει και το 1996 δημιούργησαν μια μηχανή αναζήτησης, την BackRub. Ο Larry και ο Sergey παρατηρήσαν ότι τα αποτελέσματα του BackRub ήταν πολύ καλύτερα από αυτά που έδιναν οι ισχύουσες τότε μηχανές αναζήτησης όπως AltaVista και Yahoo, οι οποίες συνήθως επέστρεφαν άσχετα αποτελέσματα. Αυτό διότι η αναζήτηση τους περιοριζόταν στο κείμενο και δεν εξέταζε αυτό που σήμερα είναι γνωστό ως PageRank.Έχοντας έλλειψη πόρων, δοκίμασαν να στήσουν ένα δίκτυο υπολογιστών με φθηνά μηχανήματα μιας και ο Larry είχε ευχέρεια με τις επισκευές μηχανημάτων. Πολύ συχνή ήταν η αναζήτηση τους για πιθανούς δανεικούς υπολογιστές από οπουδήποτε στο πανεπιστήμιο, για την επέκταση του δικτύου τους.

Ένα χρόνο αργότερα ήδη είχε ξεκινήσει να μεγαλώνει η φήμη για την καινούργια τεχνολογία αναζήτησης που εφάρμοζαν. Το 1998 συνέχιζαν να καλυτερεύουν την τεχνολογία που αποτέλεσε την καρδιά της google και έψαχναν για πιθανούς συνεργάτες. Μεταξύ αυτών που απευθύνθηκαν ήταν και o David Filo, φίλος κι ο ένας εκ των συνιδρυτών του Yahoo, ο οποίος τους ενθάρρυνε και τους είπε όταν θα ανέπτυσσαν πλήρως την ιδέα τους να τον ειδοποιούσαν, τους συμβούλευσε μάλιστα να ιδρύσουν μια δικιά τους εταιρεία με τη μηχανή αναζήτηση τους. Όμως δεν ήταν όλα θετικά, ο πρόεδρος ενός μεγάλου portal τους είπε ότι “όσο είμαστε στο 80% ισάξιοι του ανταγωνισμού, είμαστε μια χαρά και ότι οι χρήστες του Internet δεν ενδιαφέρονται για αναζητήσεις”. Έχοντας αποτύχει να τραβήξουν το ενδιαφέρον των μεγάλων portal της εποχής.
Τότε μίλησαν στον Andy Bechtolsheim έναν από τους ιδρυτές της Sun microsystems. Ο Bechtolsheim, άνθρωπος που έβλεπε μακρυά κατάλαβε το πόσο σημαντικό είναι το εγχείρημα τους και τους εδωσε μια επιταγή 100.000 δολαρίων στην εταιρεία google. Ομως η εταιρεία google δεν υπήρχε ακόμα για να την εισπράξει. Η επιταγή περίμενε μερικές βδομάδες στο συρτάρι τους. Όταν μετά από επίμονες παρακλήσεις σε φίλους, συγγενείς και γνωστούς κατάφεραν να μαζέψουν τελικά γύρω στο ένα εκατομμύριο δολάρια, τον Σεπτέμβριο του 1998, η εταιρεία google ήταν πια επίσημο γεγονός και ήταν η εταιρεία που σε λίγα χρόνια ανέτρεψε τα πάντα στην τεχνολογία των μηχανών αναζήτησης.

Μπορείτε να δείτε επίσης και ένα χρονολόγιο της Google, όπου παρουσιάζετε η συναρπαστική ανασκόπηση των ραγδαίων εξελίξεων στο πέρασμα των χρόνων.

Ένα video με τα σημαντικότερα γεγονότα των 11 χρόνων ζωής της εταιρείας.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.