Κλείνουν το ένα μετά το άλλο τα περιοδικά τεχνολογίας

Κλείνουν το ένα μετά το άλλο τα περιοδικά τεχνολογίας

Τι άλλαξε τα τελευταία χρόνια στην αγορά;

Κάποτε, τα πρακτορεία περιοδικών ήταν γεμάτα από κόσμο και τα περιοδικά που αφορούσαν παιχνίδια, υπολογιστές, gadgets κ.ά., έφευγαν γρήγορα από τα ράφια. Σήμερα, αν επισκεφθεί κανείς ένα πρακτορείο, θα δει μία σαφής μείωση αυτών των περιοδικών και του ενδιαφέροντος του κόσμου να τα αγοράσει.
Τι επηρέασε άραγε το ενδιαφέρον του κόσμου;
Η απάντηση είναι το ίντερνετ. Ο Έλληνας αναγνώστης, από τη στιγμή που ανακάλυψε τα πολλά sites που έχουν δημιουργηθεί και που καλύπτουν ποικίλα θέματα, όπως π.χ. reviews, previews παιχνιδιών, αλλά και τα διάφορα blogs που ανεβάζουν αρκετά άρθρα τεχνολογικού περιεχομένου (καλή ώρα σαν το δικό μας), έπαψε να αγοράζει και περιοδικά. Πολύ απλά, οτιδήποτε απασχολεί κάποιον, μπορεί εύκολα να το λύσει κάνοντας ένα search στο google. (το περίφημο google it)
Ποια πλεονεκτήματα συνεπάγεται αυτή η στροφή από τα περιοδικά στο ίντερνετ;
Το κυριότερο πλεονέκτημα, είναι η αυξημένη ροή πληροφοριών που κατέχει το ίντερνετ. Το περιοδικό συνήθως κυκλοφορεί μία φορά κάθε μήνα και καλύπτει λιγοστά θέματα, ενώ στο ίντερνετ ανεβαίνουν καθημερινά χιλιάδες άρθρα.
Δεύτερο σημαντικό πλεονέκτημα, είναι το χρηματικό όφελος. Στην εποχή μας, μία σύνδεση του ίντερνετ κοστίζει πολύ φθηνά και έχουμε απεριόριστη πρόσβαση. Αντίθετα, τα περιοδικά κόστιζαν περίπου 6 ευρώ το τεύχος, αρκετά υψηλή τιμή. Και επειδή όσο ο καιρός περνάει, λιγοστεύουν οι αναγνώστες των περιοδικών, μερικά περιοδικά έφτασαν να πωλούνται μέχρι και 10 ευρώ το τεύχος, για να συνεχίσουν να εκδίδονται. (Αν είναι δυνατόν!!)
Η διαθεσιμότητα και η αμεσότητα της πληροφορίας, αποτελούν το τρίτο πλεονέκτημα. Μπορούμε πλέον από το σπίτι μας να βρίσκουμε την οποιαδήποτε πληροφορία, χωρίς να απαιτείται να βγούμε έξω. Και επειδή τυχαίνει να έχω βγει για ένα περιοδικό και να μη το βρίσκω πουθενά, τώρα με το ίντερνετ δεν υπάρχει περίπτωση να μη βρείτε την πληροφορία που ψάχνετε.

Ποια περιοδικά έχουν κλείσει μέχρι τώρα;

Τα παρακάτω εξώφυλλα, αποτελούν σε κάθε περίπτωση το τελευταίο τεύχος κάθε περιοδικού, μέχρι στιγμής.

GAMEPRO

Ξεκίνησε πολύ δυναμικά και πολλοί το θεώρησαν ως ένα από τα κορυφαία περιοδικά για παιχνίδια, δικαίως. Στην πορεία όμως, αναγνώστες του ανέφεραν ότι “χάλασε” σαν περιοδικό και με τον καιρό έμπαιναν όλο και πιο λίγα θέματα και νέα, με αποτέλεσμα να κλείσει Ιούνιο με Ιούλιο του 2007. Ρόλο σε αυτό έπαιξε και η τιμή του, η οποία είχε φτάσει τα 6 ευρώ.

GAMES

Νομίζω, όλοι συμφωνούμε πως το περιοδικό GAMES αποτέλεσε το κυρίαρχο περιοδικό παιχνιδιών! Το διπλανό εξώφυλλο είναι του Ιανουαρίου 2010. Η κυκλοφορία του άντεξε 13 ολόκληρα χρόνια και εκδόθηκαν σύνολο 157 τεύχη. Πολλοί το αγάπησαν για τα θέματά του, αλλά και για τη χαμηλή τιμή του για να λέμε και την αλήθεια. Μόλις 4 ευρώ! Αυτό, όμως, αποδείχτηκε και η αιτία που το περιοδικό σταμάτησε, καθώς σε συνεργασία και με τις λιγοστές πωλήσεις, δεν αποκτούσαν τα απαραίτητα για την επόμενη έκδοση του.
Ποια περιοδικά συνεχίζουν να κυκλοφορούν στην αγορά;

PC Magazine

Πολύ καλό περιοδικό, το οποίο το προτιμούν αρκετά άτομα. Ένας λόγος προτίμησης είναι η τιμή του, καθώς μπορεί να είναι λίγο τσιμπημένη στα 6,50 ευρώ, αλλά τα δώρα που δίνει το περιοδικό αξίζουν και με το παραπάνω αυτά τα λεφτά. Τέτοια δώρα είναι συνήθως ένα dvd με προγράμματα και συνιστώ ανεπιφύλακτα, οι λάτρεις του περιοδικού να τρέξουν να αγοράσουν το τρέχον τεύχος, αν δεν το έχουν κάνει ήδη για κάποιο λόγο.

Computer Active

Εξίσου καλό περιοδικό με το προηγούμενο. Ασχολείται και αυτό με τους υπολογιστές και μεγάλο όπλο του, είναι η τιμή του. Μονάχα 2,5 ευρώ με cd-rom δώρο, το οποίο διαθέτει διάφορα προγράμματα.

RAM

Η κυκλοφορία του 242ου τεύχους του περιοδικού RAM, νομίζω λέει πολλά…  Έχει αντέξει τόσο καιρό και αυτό το οφείλει στα πολύ καλά άρθρα του που καλύπτουν θέματα γύρω από την τεχνολογία ευρύτερα. Η τιμή του είναι στα 6 ευρώ και μπορούμε να πούμε ότι έχει πέσει, καθώς είχε φτάσει και τα 10 ευρώ! Δείτε τα περιεχόμενα του.

Stuff

Το απόλυτο ελληνικό περιοδικό για gadgets. Όσοι είστε λάτρεις του είδους, εμπιστευτείτε αυτό το περιοδικό και δε θα χάσετε. Κυκλοφορεί το 43 τεύχος. Δείτε τα περιεχόμενα του.

PC World

Το περιοδικό συμπληρώνει 5 χρόνια και το γιορτάζει δίνοντας δώρο σε cd όλα τα προηγούμενα τεύχη σε ηλεκτρονική μορφή. Γενικά είναι ένα πολύ καλό περιοδικό τεχνολογίας. Δείτε τα περιεχόμενα του.

T3

Είναι παρόμοιο του Stuff και ασχολείται όπως και το προηγούμενο με τα gadgets.

PC Master

Το κυρίαρχο περιοδικό στο pc gaming εδώ και 20 χρόνια. Όλοι οι λάτρεις των παιχνιδιών υπολογιστή το συμβουλεύονται, όταν αυτό πέσει στα χέρια τους. Πιστεύω πως το περιοδικό θα συνεχίσει να εκδίδεται για πολύ ακόμη, παρά τα όσα γίνονται στο χώρο των περιοδικών που αναφέρθηκαν πιο πριν. Δείτε τα περιεχόμενα του.

Playstation Official Magazine GR

Αφορά αποκλειστικά τις κονσόλες της Sony. Γενικά, θεωρείται νέο περιοδικό σε σχέση με τα υπόλοιπα και παρόλο που καλύπτει ένα συγκεκριμένο θέμα, το καλύπτει καλά.

Computer ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Ένα αρκετά παλαιό περιοδικό, του οποίου το πρώτο τεύχος κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 1983. Ποιοτικά θέματα και μεγάλη αγάπη του κόσμου για το περιοδικό. Δείτε τα περιεχόμενα του.

Τι θα συμβεί στο μέλλον;

Έτσι όπως κυλάνε τα πράγματα αυτή τη στιγμή ένα είναι το σίγουρο. Κάποτε, που η τεχνολογία θα έχει ανθίσει και θα μιλάμε τότε για μία άλλη εποχή, τα περιοδικά θα κυκλοφορούν στο ίντερνετ σε ηλεκτρονική μορφή και μάλλον δωρεάν. Από την άλλη βέβαια, μπορεί να σταματήσουν και τελείως και να επικρατήσουν μόνο τα sites που ασχολούνται με τέτοιου είδους θέματα.

Κλείνουν το ένα μετά το άλλο τα περιοδικά τεχνολογίαςΚλείνουν το ένα μετά το άλλο τα περιοδικά τεχνολογίαςΚλείνουν το ένα μετά το άλλο τα περιοδικά τεχνολογίαςΚλείνουν το ένα μετά το άλλο τα περιοδικά τεχνολογίαςΚλείνουν το ένα μετά το άλλο τα περιοδικά τεχνολογίαςΚλείνουν το ένα μετά το άλλο τα περιοδικά τεχνολογίαςΚλείνουν το ένα μετά το άλλο τα περιοδικά τεχνολογίαςΚλείνουν το ένα μετά το άλλο τα περιοδικά τεχνολογίαςΚλείνουν το ένα μετά το άλλο τα περιοδικά τεχνολογίαςΚλείνουν το ένα μετά το άλλο τα περιοδικά τεχνολογίαςΚλείνουν το ένα μετά το άλλο τα περιοδικά τεχνολογίας

One thought on “Κλείνουν το ένα μετά το άλλο τα περιοδικά τεχνολογίας”

  1. ωραίος konsoulito… ωραίο άρθρο, αλλά να σου πω την αλήθεια ποτέ δεν αγόρασα περιοδικό πόσο μάλλον τώρα π μπορώ να τα βρω στο internet..

Leave a Reply

Your email address will not be published.