Παιδικό τρενάκι σε πυρηνικό αντιδραστήρα σύντηξης


Παιδικό Τρενάκι βοήθησε στην μέτρηση Νετρονίων

Οι επιστήμονες στο Princeton Plasma Physics Laboratory πριν πάρουν άδεια για τις χριστουγεννιάτικες γιορτές, έστησαν ράγες για παιδικό τρενάκι στο κέντρο ενός αντιδραστήρα πυρηνικής σύντηξης, έβαλαν πάνω στις ράγες ένα παιδικό τρενάκι, το ξεκίνησαν και έφυγαν!

Αυτή δεν ήταν μια κίνηση ηλιθιότητας, αλλά μέρος ενός πειράματος

Η μηχανή από το τρενάκι μετέφερε ένα κομμάτι από ένα ελαφρά ραδιενεργό στοιχείο, το californium-252. Το συγκεκριμένο στοιχείο εκπέμπει νετρόνια καθώς καταρρέει.

“Θέλαμε να ρυθμίσουμε τους ελεγκτές νετρονίων για να είμαστε σίγουροι ότι είναι ακριβείς οι μετρήσεις μας” δήλωσε ο Masa Ono, επικεφαλής του προγράμματος National Spherical Torus Experiment.

Το συγκεκριμένο πείραμα έχει ως σκοπό την ανάδειξη αποδοτικότερων μεθόδων σύντηξης. Άτομα υδρογόνου “καίγονται” σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες με σκοπό να παράγουν ενέργεια. Είναι η ίδια διαδικασία που κάνει ο ήλιος. Η διαδικασία αυτή παράγει μεγάλες ποσότητες νετρονίων οι οποίες δείχνουν πόσο καλά επιτεύχθηκε η σύντηξη.

Ο αντιδραστήρας είχε σταματήσει για να γίνουν βελτιώσεις και αυτό ήταν η ευκαιρία που έψαχναν οι ερευνητές για να ρυθμίσουν καλύτερα τους ελεγκτές νετρονίων στο κέντρο του αντιδραστήρα.

Leave a Reply

Your email address will not be published.