Τρία κόλπα για την κονσόλα των Windows

Cmd commands

Τα windows έχουν μέσα μία κονσόλα που μπορείς να κάνεις περισσότερα από ότι μπορείς να κάνεις και από το γραφικό περιβάλλον, χρησιμοποιώντας μόνο εντολές.

Για να ανοίξετε αυτή την κονσόλα θα πρέπει να γράψετε την εντολή “cmd” στην εκτέλεση (run) . Στα 7 και στα Vista αυτό μπορεί να γίνει γράφοντας το “cmd” στο χώρο που υπάρχει για να γίνει η αναζήτηση, στο μενού της Έναρξης. Έτσι ανοίγει η κονσόλα των Windows που ονομάζεται command.
Εγώ θα σας παραθέσω σε αυτή την 1η μου ανάρτηση κάποιες σημαντικές εντολές σε Windows 7, Vista και XP. Πάμε λοιπον..
Shutdown
Με την εντολή shutdown μπορείτε να τερματίσετε τον υπολογιστή σας ή να κάνετε επανεκκίνηση μέσα σε κάποιο χρονικό διάστημα .

Σύνταξη εντολής
shutdown [/a] [/r] [/t xx] [/c “μήνυμα”]
Μερικές παραμέτρους που παίρνει η εντολή shutdown :
/a: Χρησιμοποιήστε αυτή την εντολή, για να κλείσετε μια περίοδο λειτουργίας τερματισμού. Αυτό μπορείτε να το κάνετε μόνο μέσα στο χρονικό όριο. Εάν χρησιμοποιήσετε αυτόν το διακόπτη, όλες οι υπόλοιπες παράμετροι παραβλέπονται.
/r: Χρησιμοποιήστε αυτή την εντολή, για να κάνετε επανεκκίνηση.
/t xx: Χρησιμοποιήστε αυτή την εντολή, για να καθορίσετε το χρονικό διάστημα (σε δευτερόλεπτα) που θα μεσολαβήσει ώσπου να τερματιστεί η λειτουργία του υπολογιστή. Ο προεπιλεγμένος χρόνος είναι 20 δευτερόλεπτα.
/c ” μήνυμα “: Χρησιμοποιήστε αυτή την εντολή, για να καθορίσετε ένα μήνυμα κατά τη διαδικασία τερματισμού λειτουργίας ή επανεκκίνησης. Ο μέγιστος αριθμός χαρακτήρων που μπορεί να περιέχει το μήνυμα είναι 127.
Για τον τερματισμό της λειτουργίας του υπολογιστή σε δύο λεπτά και την εμφάνιση του μηνύματος “Η λειτουργία του υπολογιστή τερματίζεται” (The computer is shutting down), πληκτρολογείστε την ακόλουθη γραμμή σε μια γραμμή εντολών και κατόπιν πιέστε το πλήκτρο ENTER:
shutdown /s /t 120 /c “Η λειτουργία του υπολογιστή τερματίζεται”
Για να ακυρώσετε τη διαδικασία τερματισμού λειτουργίας, πληκτρολογήστε την ακόλουθη γραμμή στη γραμμή εντολών και κατόπιν πιέστε
το πλήκτρο ENTER:
shutdown /a 

Cmd commands
Logoff
Με την εντολή logoff μπορείτε να αποσυνδέσετε έναν χρήστη από τον υπολογιστή σας.
Σύνταξη εντολής
LOGOFF [/f] [/n]
Μερικοί παράμετροι που παίρνει η εντολή Logoff
/f Κλείσιμο των ανοιχτών διεργασιών, θα ρωτηθεί ο χρήστης για επιβεβαίωση.Δεν θα ρωτηθεί όμως για αποθήκευση κάποιας εργασίας που δεν είναι αποθηκευμένη.
/n Κλείσιμο των ανοιχτών διεργασιών, δεν θα ρωτηθεί ο χρήστης για επιβεβαίωση.
ο χρήστης έχει την δυνατότητα να αποθηκεύσει τις μη- αποθηκευμένες εργασίες.
Προκαθορισμένα η LOGOFF ρωτάει τον χρήστη για επιβεβαίωση και να αποθηκεύσει τις εργασίες.
Μέσα από το site(http://ss64.com/nt/) μπορείτε να βρείτε και άλλες εντολές.
Επίσης μπορείτε να μαζέψετε ένα σύνολο τέτοιον εντολών και να τις γράψετε σε ένα σημειωματάριο και μετά να τις αποθηκεύσετε σε ένα .bat file και θα μπορείτε να το τρέξετε όποτε θέλετε.
Π.χ θα μπορούσατε να βάλετε ένα bat file στην εκκίνηση του υπολογιστή σας και να έχει μέσα τον αυτόματο κλείσιμο σε 2 λεπτά( shutdown /s /t 120 /c “Με ρώτησες για να με ανοίξεις; κλείνω” ), έπειτα εσείς θα ανοίξετε ένα cmd και θα τρέξετε την εντολή shutdown /a και θα ακυρωθεί το κλείσιμο, με αυτόν τον τρόπο όποιος ανοίγει τον υπολογιστή σας θα κλείνει χωρίς να ξέρει το γιατί. 

run
Μυστικά αρχεία
Εδώ λοιπόν θα σας δείξω ένα trick για το πως μπορείτε χρησιμοποιώντας το command, να αποκρύψετε κάποια αρχεία σας από τους άλλους.
Αυτό που θα κάνουμε είναι να κρύψουμε ένα συμπιεσμένο αρχείο (rar) πίσω από μία εικόνα. 

Θα χρειαστείτε το πρόγραμμα winrar (δεν έχω δοκιμάσει με άλλο πρόγραμμα) και μία εικόνα.
Λοιπόν μαζέψτε σε κάποιον φάκελο τα αρχεία που θέλετε να κρύψετε και την εικόνα που θέλετε για να τα περάσετε μέσα. Πηγαίνετε στον σκληρό δίσκο C:/ και δημιουργήστε έναν φάκελο test. Μέσα σε αυτόν τον φάκελο περάστε την εικόνα με όνομα π.χ. “img.jpg” , μετά περάστε τον φάκελο με τα αρχεία σας αλλά αφού τον έχετε συμπιέσει δηλαδή είναι στην μορφή fakelos.rar. 

ΦάκελοςΦάκελος
Τέλος ανοίξτε την κονσόλα, πατήστε “cd C:\test” και εφόσον έχετε τα ονόματα όπως γράφω παραπάνω (την εικόνα img.jpg και τον φάκελο fakelos.rar)
θα τρέξετε την εντολή “copy /B img.jpg + fakelos.rar img2.jpg” 

Εντολή και δημιουργία
κοιτάξτε τον φάκελο που ήσασταν θα δείτε ότι υπάρχει ακόμα ένα αρχείο, το “img2.jpg”. Αυτό το αρχείο φαίνεται να είναι η άλλη εικόνα, αλλά έχει μέσα κρυμμένα τα αρχεία μας. Για να τα δούμε, αρκεί να ανοίξουμε την εικόνα με το winrar. Και μέσα θα δούμε όλα τα κρυμμένα αρχεία.. 

Φάκελος
Λίγα λόγια για μένα
Γεια σας αναγνώστες του blog είμαι νέο μέλος της ομάδας,με λένε Γιώργο και είμαι φοιτητής στο ΤΕΙ Καβάλας(στην Βιομηχανική Πληροφορική) και ελπίζω να ακολουθήσουν και άλλα άρθρα και ίσως και πιο ενδιαφέρον..

One thought on “Τρία κόλπα για την κονσόλα των Windows”

  1. >σε εμένα δεν δουθλέυει!!! μπορεις να δώσεις περισσότερες λεπτομέριες

Leave a Reply

Your email address will not be published.