Όλες οι λέξεις που έχουν υποθεί ποτέ

Υπολογίζεται ότι όλες οι λέξεις που έχουν πει άνθρωποι, από την εφεύρεση της ομιλίας μέχρι τώρα, είναι συνολικά 5 Exabytes.

1 Exabyte είναι 1.000.000.000.000.000.000 ή 1018

2 thoughts on “Όλες οι λέξεις που έχουν υποθεί ποτέ”

  1. Έχω δει και διορθώσει ορθογραφικά λάθη στον επαγγελματικό μου βίο, καθότι είμαι φιλόλογος καθηγητής, “άπειρα”. Αλλά αυτό το “υποθεί” με εντυπωσίασε για ένα και μόνο λόγο. Συνήθως, παρότι διαβάζουμε μια λέξη γραμμένη ανορθόγραφα, καταλαβαίνουμε το νόημά της. Στην προκειμένη περίπτωση στάθηκα για μερικά δευτερόλεπτα αμήχανος, προσπαθώντας να καταλάβω τι θέλει να πει “ποιητής”. Τι στο καλό είναι αυτό το “υποθεί”; Μήπως θέλει να πει “υποτεθεί”; Κάτι άλλο; Και ξαφνικά αντιλήφθηκα πως πρόκειται για το “ειπωθεί”, την ούτως ή άλλως “βαρβαροελληνική” εκδοχή του “λεχθεί”, αφού δεν υπάρχει ρήμα “ειπώνομαι” και συνεπώς ο παθητικός αόριστος του ρήματος “λέγομαι” είναι “λέχθηκα” και ο άκλιτος απαρεμφατικός τύπος που χρησιμοποιούμε στους συντελικούς χρόνους είναι στα “αριστοκρατικά” ελληνικά “λεχθεί. Ηθικό δίδαγμα: Η βαθμιαία κακοποίηση της γλώσσας τελικά οδηγεί σε τερατογενέσεις!

  2. “Λεχθεί” και όχι “υποθεί”. Δεν υπάρχει τέτοια λέξη στο ελληνικό λεξικό. Τι εννοεί εδώ; Το ρήμα είναι λέγω, αόριστος είπα ή λέγομαι αόριστος λέχθηκα. Διαφορετικά μήπως εννοεί υπόθεση – υποτεθεί; Αμφιβάλλω.

Leave a Reply

Your email address will not be published.