Πώς να φορτίσεις το Laptop στο αμάξι

Φόρτιση Laptop

Άλλη μία χρήσιμη συμβουλή για τις διακοπές σας, μετά την οργάνωση διακοπών με τη βοήθεια του Google Maps, η οποία μπορεί να βοηθήσει πολύ στις διακοπές σας ειδικά αν πάτε για κάμπινγκ.

Συνηθίζω να έχω το laptop μαζί μου για να μεταφέρω τις φωτογραφίες από τις φωτογραφικές των φίλων στις διακοπές, για να αδειάζω την δική μου φωτογραφική αλλά και για να ακούμε μουσική. Όμως laptop δίχως ρεύμα δεν γίνεται. Αυτό το πρόβλημα θα λύσουμε σήμερα.

Τι θα κάνουμε:

  1. Λήψη συνεχούς ρεύματος 12V από τον αναπτήρα του αυτοκινήτου
  2. Μετατροπή του σε εναλλασσόμενο 220V (ρεύμα σπιτιού) και
  3. με τον φορτιστή του laptop μετατροπή πάλι σε συνεχές.

Η ίδια διαδικασία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να φορτίσουμε το κινητό, τις φωτογραφικές ή οποιαδήποτε άλλη συσκευή αν δεν διαθέτουμε φορτιστή αυτοκινήτου.

Τι θα χρειαστούμε:

Έναν μετατροπέα 12V DC σε 220V AC τον οποίο μπορούμε να προμηθευτούμε από καταστήματα ηλεκτρονικών αλλά ακόμα και πιο φθηνά από το eBay. Ο μετατροπέας είναι μία μικρή συσκευή η οποία χρησιμοποιεί το ρεύμα του αναπτήρα και το μετατρέπει σε ρεύμα σπιτιού. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να συνδέσουμε τον φορτιστή στο μηχάνημα αυτό.

Σημαντικός παράγοντας της συσκευής είναι το πόσο πολύ ρεύμα μπορεί να παράγει. Η ποσότητα ρεύματος μετριέται σε Watt (διαβάζεται “βατ”). Ένα μέσο laptop καταναλώνει γύρω στα 65 με 85 watt. Η συσκευή που θα αγοράσουμε θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 25% πιο δυνατή, δηλαδή να μπορεί να παράγει μέχρι 110 watt, διαφορετικά θα καεί το μηχάνημα.

Υπάρχουν inverters (έτσι ονομάζονται οι συσκευές) με ικανότητα παραγωγής μέχρι και 1.000 watt. Σε αυτές τις συσκευές μπορούμε να συνδέσουμε ένα πολύμπριζο και να φορτίσουμε ταυτόχρονα μέχρι και 10 συσκευές! Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να φορτίζουμε τα κινητά, τις φωτογραφικές και τα laptop όλης της παρέας ταυτόχρονα.

Για να λειτουργήσει η συσκευή θα πρέπει να υπάρχει ρεύμα στον αναπτήρα. Συνήθως αυτό γίνεται όταν το κλειδί είναι στο τιμόνι αλλά θα πρέπει να αποφεύγεται τη χρήση του με κλειστή μηχανή. Διαφορετικά η μπαταρία του αυτοκινήτου σας θα καταστραφεί.

Για μία πιο μόνιμη λύση, μπορείτε να βιδώσετε τον inverter κάτω από το ταμπλώ (tableau) του αυτοκινήτου, πάνω από τα πόδια του συνοδηγού.

Καλές διακοπές σε όσους δεν έφυγαν ακόμη :)

Leave a Reply

Your email address will not be published.