Τοξικά απόβλητα στο κάθε σπίτι και πως να τα ξεφορτωθείτε

CFL by Poppingseed

Οι οικονομικές λάμπες ή CFL όπως είναι το κανονικό τους όνομα, θέλουν ειδική μεταχείριση όταν παραδώσουν πνεύμα. Βγήκαν στην αγορά πριν από 15 περίπου χρόνια και πλέον είναι το είδος λάμπας με την μεγαλύτερη κατανάλωση αφού προσφέρει πολύ φως με ελάχιστη ενέργεια. Αυτό που ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει είναι ότι οι πράσινες λάμπες γίνονται ιδιαίτερα κόκκινες για την υγεία όταν πρόκειται να τις πετάξουμε.

Τα αρχικά CFL σημαίνουν Compact Fluorescent Lamp ελληνιστί Μικρές Λάμπες Φθορισμού. Είναι η ίδια τεχνολογία με τις μακρόστενες λευκές λάμπες, σε μικρότερο μέγεθος. Το κακό με αυτές είναι ότι περιέχουν υδράργυρο ο οποίος είναι τοξικός και ισχυρό δηλητήριο. Χρησιμοποιείται ως βασικό στοιχείο για την παραγωγή φωτός με χρήση του φαινομένου του φθορισμού.

Μία λάμπα φθορισμού περιέχει 4mg υδράργυρο,
ένα θερμόμετρο με υδράργυρο περιείχε 500mg.
Αυτό δεν κάνει τις λάμπες παρά ελάχιστα ασφαλέστερες.

Επιπτώσεις στην Υγεία

Το γεγονός ότι οι CFL λάμπες είναι πράσινες για την τσέπη μας, έρχεται σε αντίθεση με το πολύ μεγάλο κακό που μπορούν να προκαλέσουν στον οργανισμό μας, αν σπάσουν και έρθουμε σε επαφή με τον υδράργυρο γιατί αυτός :

 • Απορροφάται από το γαστρεντερικό μας σύστημα σε πολύ μεγάλο ποσοστό (90-95%).
 • Μετά την απορρόφηση μεταφέρεται στο αίμα και κατακρατείται βασικά στα νεφρά και στο νευρικό ιστό.
 • Είναι επίσης υπεύθυνος εάν απορροφηθεί για:
  • Ανωμαλία του νευρικού συστήματος,
  • βλάβη στις εγκεφαλικές λειτουργίες,
  • βλάβη στο DNA και χρωμοσωμικές ανωμαλίες,
  • αλλεργικές αντιδράσεις, με συνέπεια το δερματικό κνησμό,
  • την κούραση και τους πονοκέφαλους,
  • αρνητικές επιδράσεις στην αναπαραγωγή, όπως βλάβη του σπέρματος,
  • γενετικές ανωμαλίες και αποβολές

Προστασία στο σπίτι

Τώρα που έχω την προσοχή σας, ας δούμε πως μπορούμε να απομακρύνουμε τον υδράργυρο από τον χώρο που ζούμε. Μπορούμε να πούμε ότι είμαστε ασφαλείς όσο διατηρείται στο εσωτερικό της λάμπας, όμως αν η λάμπα σπάσει πρέπει να ακολουθήσουμε πιστά τα παρακάτω βήματα:

 1. Κλείνουμε την θέρμανση, ανοίγουμε air-condition και όλα τα παράθυρα
 2. Βάζουμε πλαστικά γάντια και βάζουμε όλα τα μεγάλα τμήματα της λάμπας σε διπλή σακούλα σκουπιδιών την οποία κλείνουμε καλά με ταινία.
 3. Αν έχουμε μάσκα την φοράμε, ο υδράργυρος εξατμίζεται εύκολα
 4. Με ένα βρεγμένο πανάκι μαζεύουμε τα μικρά τμήματα της λάμπας, εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κολλητική ταινία.
 5. Αφού καθαρίσουμε όλα τα ορατά τμήματα της λάμπας, σφουγγαρίζουμε και πετάμε το νερό αμέσως.
 6. Αφήνουμε το χώρο να αεριστεί πολύ καλά. Τουλάχιστον δύο ώρες. Αν δεν υπάρχει παράθυρο, το αερίζουμε με ανεμιστήρα.
 7. Δεν κοιμόμαστε σε εκείνο το δωμάτιο τις πρώτες δύο μέρες.

Αυτό που δεν πρέπει να κάνουμε σε καμία περίπτωση είναι να χρησιμοποιήσουμε ηλεκτρική σκούπα για να μαζέψουμε τα μικρά σκουπιδάκια που άφησε η λάμπα. Με αυτό τον τρόπο θα στείλουμε όλο τον υδράργυρο στην ατμόσφαιρα του χώρου μας.

Τι γίνεται με τα σκουπίδια

Όταν καεί  η σπάσει μία CFL λάμπα, θα πρέπει να δίνεται επίσης αρκετή προσοχή για τον τόπο απόθεσης των τοξικών αποβλήτων που περιέχει. Βέβαια, ο καθένας από εμάς δεν μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο γιαυτό υπάρχουν δύο μεγάλοι φορείς που μπορούν να αναλάβουν την ανακύκλωση τους. Αποτελούν μέρος του Συλλογικού Συστήματος Διαχείρισης των Αποβλήτων φωτιστικών και λαμπτήρων στην Ελλάδα. Και οι δύο είναι εγκεκριμένοι από το ΥΠΕKA.

Ανακύκλωση Συσκευών

Είναι η πιο γνωστή εταιρία ανακύκλωσης μιας και ανακυκλώνει πολλά είδη συσκευών. Για τους λαμπτήρες μας παραπέμπει στα δημοτικά σημεία παραλαβής, στις εταιρίες με σημεία απόθεσης.

Φωτοκύκλωση

Η Φωτοκύκλωση συνεργάζεται με πολλές εταιρίες και έχουν δημιουργήσει ένα δίκτυο με 3.000 σημεία που μπορούμε να πετάξουμε τις CFL λάμπες μας.

Συμπεράσματα

Οι λάμπες CFL δεν απειλούν άμεσα την υγεία μας. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να παίρνουμε μία σπασμένη λάμπα στην πλάκα, ειδικά αν στον χώρο ζουν παιδιά. Στα παλιότερα χρόνια, ήταν γνωστό το φαινόμενο που το θερμόμετρο υδραργύρου έσπαγε και τα παιδιά παίζανε με τα μπαλάκια που δημιουργεί, όμως τότε λίγοι γνώρισαν τις βλαβερές ιδιότητες του υγρού αυτού μετάλλου. Στις μέρες μας υπάρχει η γνώση και η δυνατότητα να αποφύγουμε τις τρομακτικές παρενέργειες που μπορεί να φέρει στη ζωή μας η επαφή με τον υδράργυρο.

One thought on “Τοξικά απόβλητα στο κάθε σπίτι και πως να τα ξεφορτωθείτε”

Leave a Reply

Your email address will not be published.