Η Microsoft το ‘χει χάσει

Ένα ειδικό update κυκλοφόρησε στις 8 Φεβρουαρίου η Microsoft που αλλάζει τη συμπεριφορά του AutoRun σε όλες τις  εκδόσεις των Windows εκτός των Windows 7 και Windows Server 2008 R2, που ήδη διαθέτουν αντίστοιχο χαρακτηριστικό  ως νεότερα λειτουργικά. Με την εφαρμογή του update [KB971029], οι χρήστες δεν θα βλέπουν πια το μενού επιλογών  για να εκτελέσουν προγράμματα όταν συνδέουν μια συσκευή USB στον υπολογιστή τους. Θα υπάρχουν μόνο οι  συνηθισμένες επιλογές για προβολή αρχείων και αναπαραγωγή πολυμέσων.

Κατά την εισαγωγή CD και DVD, το μενού θα παραμείνει ίδιο όπως παλιά. Ο λόγος για μια τέτοια αλλαγή είναι η αύξηση  του αριθμού των malware που εκμεταλλεύονται αυτή τη λειτουργία για να ξεγελάσουν τους χρήστες και να τα  εκτελέσουν. Αυτή τη μέθοδο χρησιμοποιούσε και το περίφημο Conficker worm. Η αλλαγή αυτή επηρεάζει τόσο τους  σκληρούς δίσκους που συνδέονται σε θύρες USB όσο και τα μέσα Flash. Ωστόσο, κάποιες συσκευές μπορεί να  χρησιμοποιούν την παλιότερη λειτουργικότητα του AutoRun χωρίς να επηρεαστούν από την αλλαγή, όπως συσκευές  κλάσης U3 και USB keys με λειτουργίες κρυπτογραφίας.

Αν και το update δεν εμπίπτει στην κατηγορία “security” της Microsoft, η εταιρεία το χαρακτηρίζει σημαντικό. Αυτό σημαίνει πως θα εγκατασταθεί σε όλους τους υπολογιστές που ενημερώνονται με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, μέσω των υπηρεσιών Windows Update και Windows Server Update.

Η Microsoft ζει σε άλλη εποχή

Ένας στους τρεις υπολογιστές έχει μολυνθεί από ιούς που εκμεταλλευόταν αυτό το τεράστιο κενό στην ασφάλεια. Το πρόβλημα είναι γνωστό εδώ και χρόνια, από το 2001 που κυκλοφόρησαν τα Xp. Σήμερα, 10 χρόνια μετά και λίγο καιρό πριν σταματήσει η υποστήριξη των Windows Xp από την Microsoft, η εταιρία αποφάσισε να βγάλει ένα διορθωτικό. Ευχαριστούμε μαμά Microsoft που μετά από 10 ολόκληρα χρόνια έβγαλες μία διόρθωση για ένα από τα πιο μεγάλα σημεία ευπάθειας των λειτουργικών σου. Συγνώμη, αλλά πλέον δεν μας χρειάζεται. Ότι αρχεία ήταν να χάσουμε τα χάσαμε. Πλέον έχουμε είτε καλό antivirus που προστατεύει από αυτή την ευπάθεια, είτε άλλα λειτουργικά συστήματα που δεν την περιλαμβάνουν.

Leave a Reply

Your email address will not be published.