Τι είναι το VDSL?

Το πλήρες όνομά του είναι Very-high-bit-rate digital subscriber line (ψηφιακή συνδρομητική γραμμή πολύ υψηλού συγχρονισμού) και από μόνο του είναι εντυπωσιακό! Πρόκειται για την επόμενη γενιά γραμμών DSL στην οποία μπορούν να γίνουν συνδρομητές οι απλοί χρήστες. Προηγήθηκαν τα Adsl, Adsl2 και Adsl2+.

Το VDSL είναι τεχνολογία και όχι προϊόν-αντικείμενο. Επιτρέπει την μεταφορά δεδομένων μεταξύ του παρόχου και του συνδρομητή με ταχύτητες που φτάνουν τα 55Mbit λήψης και 16Mbit αποστολής δεδομένων. Δηλαδή στέλνουμε αρχεία με ταχύτητα έως 2 megabyte το δευτερόλεπτο και λαμβάνουμε με 6,8. Θα επιτρέψει τους παρόχους να μας προσφέρουν ψηφιακή τηλεόραση, ταινίες, μουσική και φυσικά ατελείωτο internet!

Συγκριτικό ταχυτήτων DSLΣυγκριτικό ταχυτήτων DSL

Πως γίνεται να συνδεθείς στο VDSL

Την παρούσα στιγμή (Δεκ 2012) οι Forthnet, Cyta και ο ΟΤΕ προσφέρουν VDSL γραμμές. Ωστόσο, όπως και με το ADSL, δεν υπάρχει ακόμα διαθεσιμότητα στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας. Ο λόγος είναι ότι το VDSL έχει μια μικρή αδυναμία. Δεν μπορεί να μιλήσει σε μακρινές αποστάσεις.

Το ADSL μπορεί να αντέξει αν βρισκόμαστε μέχρι και 7 χιλιόμετρα μακριά από τον OTE, όμως το VDSL μετά τα 1000 μέτρα πέφτει και η ταχύτητά του φτάνει αυτή της ADSL. Για να μην υπάρχει τέτοια χασούρα, ο ΟΤΕ επένδυσε σε καμπίνες με οπτικές ίνες οι οποίες φτάνουν μέχρι τα σπίτια μας. Αν δείτε μία τέτοια ιστορία κοντά σας, να ξέρετε ότι πρόκειται για δικό σας καλό.

Καμπίνα VDSL

Το νέο μοντέλο του ΟΤΕ λέει ότι από τον ίδιο μέχρι και τις καμπίνες (σαν αυτή της φωτό) η επικοινωνία γίνεται με οπτικές ίνες, ενώ από το σημείο αυτό μέχρι και το σπίτι γίνεται με το κλασικό χάλκινο καλώδιο.

Αίτηση για νέα γραμμή

Αν αποφασίσεις να βάλεις VDSL αυτό τον καιρό που τα πράγματα είναι ακόμα φρέσκα, το πιο πιθανό είναι να έχει προβλήματα. Βασικό πρόβλημα η διαθεσιμότητα. Μπορείς να ενημερωθείς για ΟΤΕ, Forthnet, Wind, Cyta,  καθώς και να δεις τις περιοχές που χρήστες έχουν ήδη βάλει VDSL.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.