Γιατί η Google και το Facebook σε ξέρουν καλύτερα από τους φίλους σου;

Οι Google, Facebook και η παρέα τους βγάζουν τον 95% των κερδών τους από τις διαφημίσεις. Από τις διαφημίσεις που εσείς και εγώ επισκεπτόμαστε καθημερινά.

Οι διαφημίσεις για να είναι αποδοτικές πρέπει να σερβίρονται στο κατάλληλο άτομο. Αυτό ονομάζεται στοχευμένη διαφήμιση.

Σωστό Κοσμήματα σε γυναικείο πληθυσμό, αυτοκίνητα στον αντρικό, πακέτα διακοπών σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Λάθος Κοσμήματα σε άντρες (εκτός περιόδων γιορτών), γλυκά σε διαβητικούς, πακέτα διακοπών σε παιδιά.

Είναι όμως εφικτό να ρωτήσει τον καθένα μας τι του αρέσει ή μήπως όχι;

Η απάντηση είναι κάπου ανάμεσα. Δεν μπορεί να μας ρωτήσει αλλά μπορεί να έχει μια πολύ καλή εικόνα!

Πόσο καλά σε ξέρει η Google

Ανεξάρτητα με το αν έχεις συνδεθεί στο λογαριασμό σου στη Google, αυτή μπορεί να διατηρεί ιστορικό των αναζητήσεών σου. Αν σου φαίνεται απίστευτο δες το ιστορικό σου.

Βλέπεις λοιπόν, ότι όχι μόνο κρατάει πότε αναζήτησες τι, αλλά και ανά κατηγορία, μέχρι που έχει και στατιστικά.

Πόσο καλά σε ξέρει το Facebook

Το Facebook είναι γνωστό για τις επιθετικές πρακτικές του, από την πρώτη στιγμή θέλει να ξέρει αν είσαι άντρας ή γυναίκα και την ηλικία σου, παλαιότερα είχε προσθέσει στους όρους χρήσης ότι μπορεί να χρησιμοποιεί τις φωτογραφίες και τα δεδομένα σου για να βγάζει λεφτά. Πλέον το κάνει..

Αποθηκεύει οτιδήποτε κάνεις, όποιο profil βλέπεις, σε όποιο video πατήσεις το Play, όπου κάνεις like, ακόμα και ποιο άρθρο διαβάζεις.

fb-cover-activity
1. Δίπλα στην εικόνα από το εξώφυλλό σου υπάρχει το κουμπί Activity Log
fb-activity-onlyme
2. Ενεργοποίηση επιλογής Only Me

Εδώ είναι το σημείο που μπορείς να δεις τον όγκο των πληροφοριών που διατηρούνται για την πάρτυ σου. Με λίγα λόγια κάθε σου δραστηριότητα.

Θυμίσου κάθε φορά που έκανες like, κάθε φορά που είπες ότι βρίσκεσαι έξω για καφέ, ή ότι βλέπεις την αγαπημένη σου ταινία.

Γιατί το κάνουν αυτό

Τα δεδομένα αυτά δεν έχει νόημα να πουληθούν, ούτε τα ζητάει η CIA, το FBI, ο Πούτιν ή οι ελοχίμ. Είναι όμως πολύτιμα για τους ίδιους και είναι ο τρόπος με τον οποίο ζουν.

Όταν το IKEA (τυχαίο παράδειγμα) θέλει να κάνει μια χριστουγεννιάτικη διαφημιστική εξτρατία, θα προσπαθήσει να πουλήσει ξεχωριστά σε κάθε άτομο. Ο ενδιάμεσος που γνωρίζει αυτή την πληροφορία είναι η Google και το Facebook.

Η φοιτήτρια που είναι σε σχέση 2 χρόνια θα δει διαφορετική διαφήμιση από κάποιον που έγινε πρόσφατα μπαμπάς. Η πρώτη θα δει δωράκια χουχουλιάρικα (κουβέρτες, ζεστό καφέ στο τζάκι) ενώ ο άλλος ένα παιδικό κάθισμα κ.ο.κ.

Η διαφήμιση θα είναι πολλές φορές πιο αποδοτική, και έτσι τα δύο μέρη (facebook, google και IKEA) θα είναι ευχαριστημένα από την συνεργασία τους..

One thought on “Γιατί η Google και το Facebook σε ξέρουν καλύτερα από τους φίλους σου;”

Leave a Reply

Your email address will not be published.