1997 όταν η Microsoft έσωσε την Apple

Το έτος είναι 1997 και η Apple προσπαθεί να κρατηθεί ανοιχτή, τα έξοδά της πολλά και τα έσοδα ελάχιστα. Την περίοδο εκείνη η χρηματιστηριακή της αξία της Microsoft είναι πενταπλάσια. Άλλωστε η Apple έπεφτε συνεχώς από το 1989, όταν για τελευταία φορά ήταν πιο ισχυρή από την Microsoft.

Ο τότε CEO της, Steve Jobs, καταφέρνει το αδύνατο. Με αξιοσημείωτη δεξιοτεχνία, που πολλοί χαρακτήρισαν “απατεωνιά”, καταφέρνει τον Bill Gates της Microsoft να πει το οκ. Η συμφωνία περιλάμβανε βοηθητικό πακέτο 150 εκατομμυρίων δολαρίων προς την Apple με αντάλλαγμα μετοχές στην Apple, χωρίς δικαίωμα ψήφου στο συμβούλιό της, καθώς και με τη διαβεβαίωση ότι η Microsoft θα υποστηρίζει το Microsoft Office για το OS X για 5 χρόνια.

Επιπλέον, η Apple συμφώνησε να αποσύρει μηνύσεις για αντιγραφή της εμφάνισης των Windows από το OS X, καθώς και για την επιλογή της Microsoft να έχει προεγκατεστημένο τον Internet Explorer στα windows.

Η κίνηση αυτή του Jobs έχει χαρακτηριστεί από τις πιο δεξιοτεχνικές απατεωνιές του. Ακολουθεί η παρουσίαση στο κοινό της συμφωνίας. Δείτε με τι μίσος και ικανοποίηση δημοσιοποιεί ο Jobs την συμφωνία.

Σήμερα, η Apple είναι πιο πάνω από την Microsoft, και με χρηματιστηριακή αξία που την βάζει στην δεύτερη θέση στον δείκτη Standard & Poor’s 500, αμέσως μετά τον πετρελαϊκό κολοσσό Exxon Mobil Corp.

Υπερκαταναλωτισμός και συνέπειες

Άστεγος σκεπάζεται με macbook

Παρ’ ότι στημένη η φωτογραφία του Istvan Szimhar, αντανακλά αυτό που βλέπω καθημερινά δίπλα μου. Ανθρώπους που δεν τους έχει μείνει τίποτα εκτός από το να δειχθούν. Άνθρωποι που βγάζουν 600 – 700 το μήνα και παρά το δύσκολο της οικονομικής κρίσης, αποφασίζουν να επενδύσουν σε ακριβά-χωρίς-λόγο μηχανήματα με σκοπό (έστω και ενστικτωδώς) να δείξουν ότι δεν ζορίζονται, ότι τα πάνε καλά και ότι έχουν κάτι να προσέξουν οι γνωστοί τους σε αυτούς. Λυπηρό αλλά δεν είναι βγαλμένο από βιβλίο. Υπάρχουν γνωστοί μας που δίνουν 700€ για κινητό ή 1300€ για laptop τη στιγμή που μόνο βλέπουν ταινίες και μπαίνουν στο facebook με αυτά.

Οι 10 πιο διαβόητοι hacker όλων των εποχών

The best 3 Hackers: Lamo Mitnick Poulsen
Μία σπάνια φωτό από τους 3 μεγαλύτερους: Lamo, Mitnick & Poulsen

Παρά το ότι τα τελευταία χρόνια φαίνεται να δρουν οι περισσότεροι hacker, στην πραγματικότητα οι πιο γνωστές hacker-ιές έγιναν πριν αρκετά χρόνια. Οι εγκέφαλοι πίσω από αυτές τις περιβόητες “δουλειές” περιγράφονται παρακάτω.

10. Sven Jaschan

Ο Jaschan είναι ο προγραμματιστής πίσω από τους ιούς Sasser και Netsky, οι οποίοι μόλυναν υπολογιστές το 2004. Όταν τους δημιούργησε ήταν 18 χρονών! Βγήκε από τη φυλακή με αναστολή και πλέον εργάζεται σε μία εταιρία ασφάλειας υπολογιστικών συστημάτων.

9. David L. Smith

Ο Smith είναι γνωστός ως ο προγραμματιστής πίσω από τον άγνωστο ιό Melissa ο οποίος μεταδόθηκε μέσω του Usenet, προκαλώντας ζημιές εκατομμυρίων δολαρίων. Για να συλληφθεί ο Smith συνεργάστηκαν το FBI, η αστυνομία του New Jersey, η εταιρία Monmouth και ένας Σουηδός επιστήμονας υπολογιστών. Καταδικάστηκε σε 10 χρόνια, έκτισε ποινή 20 μηνών και πλήρωσε πρόστιμο 5.000$ για να αφεθεί ελεύθερος.

8. Masters Of Deception

Οι MOD ήταν μία ομάδα εκλεκτών hacker οι οποίοι έκαναν επιθέσεις σε εταιρίες τηλεφωνίας. Στην αρχική ομάδα υπήρχε και ένας Ελληνο-Αμερικάνος με το όνομα Eli Ladopoulos. Η ομάδα κατάφερνε να κρατήσει ακόμα και τα πραγματικά τους ονόματα κρυφά, μέχρι το 1992 όπου τους εντόπισε το FBI μετά από μία επίθεση στην AT&T, στέλνοντας τα περισσότερα μέλη της στη φυλακή.

7. Robert Tappan Morris

Κατασκεύασε τον πρώτο ιό τύπου worm, ο οποίος το 1988 μόλυνε χιλιάδες υπολογιστές με unix. Είπε ότι σκοπός του ήταν να αναδείξει την χαμηλή ασφάλεια στο Internet, αλλά καταδικάστηκε σε 3 χρόνια φυλακή, 400 ώρες κοινωνικής εργασίας και πρόστιμο κοντά 10.000$. Ο Morris είναι επιστήμονας υπολογιστών, κατασκεύασε την γλώσσα προγραμματισμού Arc, το Yahoo! store είναι υπηρεσία που κατασκεύασε αυτός και αργότερα πούλησε στη Yahoo και το 2010 του απονεμήθηκε το βραβείο SIGOPS Mark Weiser.

6. Michael Calce (MafiaBoy)

Σε ηλικία 15 χρονών, ο Calse κατάφερε να ρίξει τις σελίδες των Yahoo!, Amazon, eBay, CNN και Dell. Κατάφεραν να τον εντοπίσουν μετά από σχόλια που έκανε σε chatroom για τα κατορθώματά του. Μέχρι και ο Bill Clinton μπλέχτηκε στην υπόθεση. Μπήκε για λίγο στη φυλακή όταν ήταν 16 χρονών. Μελετητές υπολόγισαν ότι οι επιθέσεις του προκάλεσαν ζημιές στην παγκόσμια οικονομία της τάξης των 1.6 δισεκατομμυρίων δολαρίων!

5. Loyd Blankenship

Ήταν μέρος της Legion of Doom, της ομάδας που υπήρχε πριν την Masters Of Deception (το νούμερο 8). Έγραψε το βιβλίο “Hacker Manifesto” το οποίο είναι ακόμα θεμέλιο στην φιλοσοφία των hacker. Επίσης, το βιβλίο αυτό χρησιμοποιήθηκε στην ταινία Hackers του 1996 στην οποία πρωταγωνιστούσε η Angelina Jolie.

4. Stephen Wozniak

Είναι ο 1 από τους 3 ιδρυτές της Apple. Ο Wozniak ξεκίνησε την καριέρα του ως White-hat hacker. Κατά την διάρκεια των σπουδών του, κατασκεύασε ένα “blue box” το οποίο επέτρεπε να κάνει υπεραστικές κλήσεις δωρεάν. Στα 11 έφτιαξε τον πρώτο του ραδιοφωνικό πομπό, στα 13 ήταν πρόεδρος στην ομάδα των ηλεκτρολόγων του σχολείου του και κέρδισε βραβείο επιστήμης, στα 13 επίσης ξεκίνησε να φτιάχνει μόνος του τον δικό του υπολογιστή (ενώνοντας κυκλώματα!). Επίσης είναι ο σχεδιαστής του πρώτου υπολογιστή Apple.

3. Adrain Lamo

Ο Lamo έγινε γνωστός χρησιμοποιώντας δημόσιους υπολογιστές (από βιβλιοθήκες, καφέ κτλ) για να διεισδύσει σε εταιρίες. Η μεγαλύτερες επιτυχίες του είναι παραβιάσεις των δικτύων από του New York Times, όπου μεταξύ άλλων πρόσθεσε τον εαυτό του στη λίστα με τους σύμβουλους ασφαλείας που διατηρεί η εφημερίδα. Επίσης, παραβίασε τα δίκτυα της Yahoo! και της Microsoft μέχρι που συνελήφθη το 2003. Το 2001 του ζητήθηκε από το NBC να κάνει μία χακεριά με δημοσιογράφους παρόντες. Αυτός χάκαρε το ίδιο το δίκτυο του NBC, αλλά το video δεν δημοσιοποιήθηκε ποτέ γιατί θεώρησαν ότι είχαν καταγράψει ένα έγκλημα το οποίο τους έκανε και αυτούς ενόχους! Σήμερα εργάζεται ως συντάκτης και ειδικός σε θέματα Internet-ικών επιθέσεων.

2. Kevin Poulson

Περί το 1980 και πριν ασχοληθεί με τη δημοσιογραφία όπως ο Lamo, έχοντας το ψευδόνυμο Dark Dante έκανε πάρα πολλές ενέργειες σαν hacker. Την ημέρα δούλευε στην εταιρία SRI International και το βράδυ ήταν χάκερ. Εκείνη την περίοδο έμαθε να παραβιάζει κλειδαριές και ένα σωρό άλλες υψηλής τεχνολογίας τεχνικές οι οποίες τον κατέταξαν σε ένα από τους πιο γνωστούς εγκληματίες του internet.

Το πιο γνωστό του κόλπο ήταν να παραβιάσει το τηλεφωνικό κέντρο του Kiss Fm του Los Angeles και να γίνει, με το ζόρι, η γραμμή 102 η οποία κέρδιζε μία Porsche 944 S2!

Αργότερα άρχισε να τον κυνηγά  το FBI και αναγκάστηκε να παραβιάσει βάσεις δεδομένων από αστυνομικά τμήματα και να ζει σαν φυγάς. Όταν το NBC στην εμπομπή Unsolved Mysteries έκανε εκπομπή για αυτόν, εντελώς μυστηριωδώς έπεσαν όλες οι γραμμές του καναλιού.

Το 1994 δήλωσε ένοχος σε 7 κατηγορίες οι οποίες περιλάμβαναν: Απάτη με e-mail, υπολογιστή και τηλέφωνο, ξέπλυμα χρήματος και παρεμπόδιση της δικαιοσύνης. Μπήκε στη φυλακή για 51 μήνες.

1. Kevin Mitnick

Όπως έχουμε γράψει σε παλιότερο άρθρο πολλά είναι αυτά που ακούγονται γύρω από τον νούμερο 1 hacker όλων των εποχών και ταυτόχρονα τον πιο καταζητούμενο.

Όταν ήταν 16 παραβίασε τον πρώτο του υπολογιστή, κυνηγήθηκε από το FBI πολλές φορές, καταδικάστηκε άλλες τόσες. Κάποιες από τις εταιρίες που χάκαρε είναι: MotorolaNECNokia, Dec, Sun Microsystem και Fujitsu Siemens. Ακόμα, λέγεται ότι χάκαρε τις: Santa Cruz OperationPacific BellFBIPentagonNovellCalifornia Department of Motor VehiclesUniversity of Southern California και Los Angeles Unified School District.

Τέλος, ακόμα και αν δεν το παραδέχεται, κατάφερε να βάλει κοριούς σε πράκτορες του FBI!

Ακολουθεί μία σπάνια συνέντευξή του το 2003, μετά από τις περιπέτειες του με τη δικαιοσύνη. Όσοι δεν το έχετε κάνει ήδη, αναζητήστε και διαβάστε τα βιβλία του. Θα εκπλαγείτε.

Αναβαθμίστε το iPhone σε iPad

Υπάρχει αυτός ο απλός και συνάμα σύγχρονος τρόπος να αναβαθμίσουμε το iPhone σε iPad. Αν δεν πετύχει μπορεί να καταστρέψουμε την όραση από το ένα μας μάτι. Υπό συγκεκριμένες συνθήκες, μπορούν να μεγαλώσουν και τα υπόλοιπα πράγματα γύρω μας. Σκεφτείτε πόσα θα θέλατε να είναι μεγαλύτερα.

iPad με ξύλινη επένδυση και χρυσό λογότυπο!

Η εταιρεία Gresso, γνωστή για την κατασκευή κινητών τηλεφώνων πολυτέλειας, παρουσιάζει το IPad Gresso, ένα σχεδιαστικά τροποποιημένο Apple IPad με επένδυση από Αφρικάνικο ξύλο Blackwood 200 ετών και χρυσό 18 καρατίων! Το Αφρικάνικο δέντρο Blackwood, θεωρείται το ακριβότερο δέντρο στον κόσμο και έχει γίνει σήμα κατατεθέν της Gresso. Η αισθητική τελειότητα ολοκληρώνεται με την προσθήκη του λογότυπου της Apple σε χρυσό 18 καρατίων. Το IPad Gresso θα είναι διαθέσιμο από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, καθιστώντας το ως ένα μοναδικό αλλά και πανάκριβο δώρο!  Περισσότερα στο επίσημο site της Gresso.

(ody να ένα προϊόν της Apple για σένα)

Το σαφάρι του ξινόμηλου

Η πρώτη άδεια χρήσης του browser Safari της Apple για Windows, ανέφερε ότι δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση του σε συσκευές που δεν πιστοποιεί η ήδια (Apple-labeled). Άγνωστος παρέμενε για αρκετό καιρό ο τρόπος που θα μπορούσε να γίνει νόμιμη η εγκατάσταση μιας και δεν υπάρχουν Apple-labeled υπολογιστές με Windows.

Κλέψε ένα iPhone (αν) μπορείς.

“Άτυχος” ποδηλάτης αποπειράθηκε να κλέψει ένα iPhone 4, χωρίς βέβαια να γνωρίζει τι του έμελλε να πάθει!

Σίγουρα δεν πρέπει να υπάρχει άνθρωπος που, κάποια στιγμή στη ζωή του, δεν μπήκε στον πειρασμό να κλέψει κάτι.

Οι περισσότεροι περνούν απαρατήρητοι. Ίσως είναι τα μαχαιροπίρουνα από ένα εστιατόριο. Ίσως τσίχλες από το μπακάλικο της γειτονιάς. Οι τύψεις που μπορεί να νιώσουν είναι μηδαμινές. Αναλογιστείτε, όμως, πως μπορεί να ένιωσε ένας κλέφτης όταν εκεί που νόμιζε ότι είχε πιάσει την καλή, βρέθηκε με χειροπέδες στα χέρια.

Καθώς οδηγούσε το ποδήλατό του, ίσως να σκέφτηκε ότι είχε βρει τηντέλεια στιγμή για να κλέψει ένα iPhone. Γιατί εκεί, ακριβώς μπροστά του, ήταν μια γυναίκα που κρατούσε επιδεικτικά ένα από τα πιο “πολύτιμα” –αν και λίγο ελαττωματικά- κινητά στον κόσμο.

Ο ποδηλάτης βρισκόταν σε μια από τις πιο πολυσύχναστες γειτονιές τουΣαν Φρανσίσκο, εκεί που όλα “έρχονται και παρέρχονται” σε κλάσματα δευτερολέπτου. Σίγουρα αυτό που θα σκεφτόταν ήταν ότι σύντομα θα καθόταν σε ένα μπαρ, εντυπωσιάζοντας τους άλλους τριγύρω του με το “Life Grip“, τον νέο “τρι-δάχτυλικό” τρόπο κρατήματος του iPhone;!

Δυστυχώς, όμως καθώς φαίνεται, το ζώδιο του ποδηλάτη ήταν στονανάδρομο. Ίσως νωρίτερα να είχε περάσει κάτω από σκάλα ή να είχε συναντήσει τυχαία στο δρόμο μια μαύρη γάτα. Δεν εξηγείτε αλλιώς το γεγονός ότι έπεσε πάνω σε μια δοκιμαστική επίδειξη ενός GPS συστήματος εντοπισμού σε αληθινό χρόνο.

Το σύστημα, το οποίο ονομάζεται Alert and Respond, είναι το τελευταίο επίτευγμα της εταιρείας Covia Labs. Έτσι, ο καημένος ο κλέφτης ποσώς σκέφτηκε να κοιτάξει την οθόνη του κινητού όπου και θα έβλεπε τον εαυτό του να οδηγεί αμέριμνος –και ικανοποιημένος από το νέο του απόκτημα- στους δρόμους του Σαν Φρανσίσκο.

Βλέπετε, ο CEO της Covia, David Kahn, είχε ζητήσει από τη βοηθό του να πάει μέχρι το πεζοδρόμιο για να δουν αν μπορούν να εντοπίσουν τονακριβή δρόμο που έκανε. Ή τουλάχιστον να εντοπίσουν το τηλέφωνο. Ηεπίδειξη της εταιρείας πραγματοποιούνταν προκειμένου να δουν τις πλήρειςδυνατότητες του προϊόντος.

Ο Kahn αργότερα σε δηλώσεις του δήλωσε, “Ποιες είναι οι πιθανότητες, να αρπάξεις το κινητό κάποιου, κατά τη διάρκεια μια επίδειξης με θέμα τον εντοπισμό του τηλεφώνου σου σε πραγματικό χρόνο; Αυτό ακριβώς συνέβη στον άτυχο κλέφτη”.

Μέσα σε δέκα λεπτά, από τη στιγμή της κλοπής, ο ποδηλάτης βρισκόταν ήδη στα χέρια των αστυνομικών και το iPhone στα “τρία δάχτυλα” (!) του Khan.

Αξίζει, βέβαια, να σημειωθεί ότι ο Khan δεν είχε προλάβει να ενεργοποιήσει όλα τα θαυμαστά χαρακτηριστικά του συστήματος. Παραδείγματος χάριν, δεν είχε ανοίξει το μικρόφωνο, το οποίο θα του είχε επιτρέψει να ακούειόλες τις συνομιλίες του κλέφτη. Ούτε τη φωτογραφική μηχανή, η οποία θα μπορούσε κάλλιστα να τραβήξει το πρόσωπο του ανθρώπου που τόλμησε να διανοηθεί να κλέψει την εν λόγω συσκευή.

Οπότε, σας ικετεύουμε, αν σκοπεύετε να κλέψετε ένα iPhone σκεφτείτε το ξανά και ξανά και ξανά και ξανά και ξανά και ξάνα!!!