Πάρις Κανελλάκης – Ο διδάκτορας του M.I.T. που χάθηκε άδικα

Paris Christos Kanellakis

Προς τιμή του καθιερώθηκε το βραβείο Paris Kanellakis Award, ο ίδιος πήρε το διδακτορικό του από το M.I.T. καθώς επίσης και διεθνείς διακρίσεις από την IBM, την Sloan Research Fellowship στα μαθηματικά, κ.ά. Όλα αυτά τα πρόλαβε μέχρι τα 42, ποιος ήταν αυτός ο άγνωστος, στους περισσότερους μας, επιστήμονας της πληροφορικής και γιατί καθιερώθηκε ειδικό βραβείο προς τιμή του;

Γεννήθηκε στην Αθήνα και πήρε το πτυχίο του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού από το Μετσόβιο Πολυτεχνείο το ’76. Συνέχισε στο M.I.T. στο γνωστό τμήμα των ηλεκτρολόγων μηχανικών και επιστημόνων πληροφορικής. Αργότερα πήρε το μεταπτυχιακό και στη συνέχεια το διδακτορικό του. Ελάχιστοι Έλληνες έχουν καταφέρει να γίνουν διδάκτορες στο M.I.Τ.. Όμως δεν σταμάτησε εκεί, έγινε ο υπεύθυνος καθηγητής για 6 διδακτορικά φοιτητών στο πανεπιστήμιο του Brown και για 1 στο M.I.T.!

Paris C. Kanellakis PhD Thesis
Η διδακτορική διατριβή του στη βιβλιοθήκη του M.I.T.

Ασχολήθηκε σε θεωρητικό επίπεδο πάνω στις βάσεις δεδομένων, πήρε μέρος ως ομιλητής σε πολλά συνέδρια καθώς επίσης έγραψε δεκάδες άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά μαθηματικών και πληροφορικής. Συνεργάστηκε αρκετά με την IBM, καθώς και με άλλες εταιρίες και οργανισμούς.

Το μοιραίο ταξίδι στην Κολομβία

Η μοίρα δεν του έπαιξε όμως καλό παιχνίδι, καθώς ήταν ένας από τους επιβάτες της πτήσης 965 των Αμερικάνικων Αερογραμμών, του 2ου πιο θανατηφόρου ατυχήματος με αεροπλάνο Boing 757 στην ιστορία. Αυτός και η γυναίκα του ταξίδευαν με τα 2 τους παιδιά, πήγαιναν για χριστουγεννιάτικες διακοπές στην Κολομβία, από την Καλιφόρνια που έμεναν μόνιμα.

Σύμφωνα με τις αναφορές, το αεροπλάνο έπεσε από λάθος των πιλότων και από τους 163 επιβάτες, μόλις οι 4 παρέμειναν ζωντανοί. Κανένας από την οικογένεια του Dr. Κανελλάκη δεν επέζησε. Οι 4 επιβάτες που κατάφεραν να σωθούν, κάθονταν πολύ κοντά μεταξύ τους και ανήκαν όλοι στην ίδια οικογένεια. Εκτός από τους 4 τυχερούς επιζήσαντες, βρέθηκε ζωντανός στο κλουβί του ένας σκύλος ο οποίος υιοθετήθηκε από έναν από όσους συμμετείχαν στην ομάδα που συνέλεξαν τα συντρίμμια.

Διακρίσεις & βραβεία

Προς τιμή αυτού του πολύ δραστήριου και δυνατού μυαλού, απονέμεται κάθε χρόνο το βραβείο “Paris Kanellakis Award” από τον οργανισμό Association for Computing Machinery. Κρίμα που δεν γίνεται καμία αναφορά στα ελληνικά media για αυτόν τον πραγματικά αξιόλογο Έλληνα επιστήμονα.

Ο οργανισμός αυτός δεν είναι κάποιος τυχαίος καθώς είναι ο ίδιος που απονέμει 18 βραβεία μεταξύ των οποίων το Turing Award, ένα από τα σημαντικότερα (αν όχι το σημαντικότερο) βραβείο στον κόσμο της πληροφορικής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Μετσόβιο και το M.I.T. απονέμουν αντίστοιχες διακρίσεις στους φοιτητές τους. Το πρώτο σε 3 φοιτητές της πληροφορικής με τη μεγαλύτερη βαθμολογία στο 5ο και 6ο εξάμηνο κάθε χρονιάς, και το δεύτερο σε ένα άτομο κάθε χρόνο που καταφέρνει να ολοκληρώσει διδακτορικό στην πληροφορική. Είναι λοιπόν μεγάλη διάκριση προς τιμή αυτού του άγνωστου επιστήμονα.