Τέρμα τα γκάζια, κάνε τον δίσκο σου να τρέχει με 500Mb/s

Πάει καιρός που το έχω εφαρμόσει στα συστήματά μου, και ήρθε η ώρα να μοιραστώ το configuration που μπορεί να κάνει έναν τυπικό δίσκο να τρέχει με ταχύτητα SSD!

Τεχνολογία Intel® Smart Response

Με απλά λόγια, ο υπολογιστής θα αναζητά αρχεία πρώτα στον SSD, με ταχύτητες που μπορούν να φτάσουν τα 500Mb/s, και αν δεν το βρει ψάχνει τον κανονικό αργό δίσκο. Μετατρέπω τον SSD ως μνήμη cache για τον κανονικό δίσκο!

Η τεχνολογία μπήκε στην αγορά το 2011 και έχει πραγματικά λύσει τα χέρια σε όσους μπόρεσαν να την εφαρμόσουν. Το concept είναι αρκετά απλό (στη θεωρία!):

Δημιουργώ μια συστοιχία RAID 1 η οποία απαρτίζεται από 2 μόνο δίσκους: Έναν τυπικό δίσκο μερικών Terabyte και έναν μικρούλη SSD με μέγεθος 32Gb. Τέλος, εφαρμόζω το Smart Response.

Χωρίς το κατάλληλο chipset στην μητρική αυτό δεν είναι εφικτό, γιατί το RAID απαιτεί 2 πανομοιότυπους δίσκους για να λειτουργήσει, διαφορετικά θα έχει το μέγεθος του μικρότερου από τους 2. Άρα με την κλασική μεθοδολογία κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο!

Η μυστική συνταγή της Intel για τέρμα γκάζια

Χρειάζεσαι τρία πράγματα:

  • Έναν κλασικό δίσκο απεριόριστου μεγέθους
  • Έναν μικρό και γρήγορο SSD μέχρι 64 Gb
  • Μια motherboard με chilpset συμβατό με την τεχνολογία Smart Response

Τα chipset που υποστηρίζονται είναι: Z77, Q77, H77, Z87, Q87 και H87 και για laptop τα QS77, QM77, UM77 και HM77. Μία τέτοια motherboard ξεκινά από μόλις 75 ευρώ.

Συνδεσμολογία και ρυθμίσεις

Πρώτο βήμα: Οι 2 δίσκοι (ο κανονικός και ο SSD) συνδέονται με SATA3 καλώδια σε SATA3 θύρες. Αν η motherboard έχει διαφορετικούς χρωματισμούς για τις θύρες (όπως η ASUS), συνδέουμε τους δίσκους στο ίδιο χρώμα.

asus-sata3-ports

Δεύτερο βήμα: Στο BIOS πρέπει να οριστεί ο disk controller σε RAID  και όχι σε AHCI ή IDE.

Τέλος, κάνουμε εγκατάσταση τα Windows και αφού μπουν όλα τα updates εγκαθιστούμε το εργαλείο της Intel το Rapid Storage Technology.

Αν τα 3 βήματα έχουν γίνει σωστά, θα εμφανιστεί στο menu το κουμπί Performance μέσω του οποίου επιλέγω τον αργό δίσκο και κατόπιν την επιλογή Accelerate. Από τους 2 τύπους accelerate επιλέγω enhanced. Το maximized είναι λίγο καλύτερο αλλά πιο επικίνδυνο.

Θετικά χαρακτηριστικά

  • Κρατάμε το μέγεθος ενός HDD και την ταχύτητα του SSD, χωρίς να πηγαίνουμε σε λύσεις των 1000+ ευρώ. Δεν υπάρχει αντίστοιχο value for money για αυτή την τεχνολογία.
  • Αν ο SSD είναι πάνω από 64Gb που είναι το μέγιστο για το ISR, το υπόλοιπο μπορεί να γίνει partition και να χρησιμοποιηθεί κανονικά.
  • Δεν κινδυνεύουμε από πτώση τάσης, τα δεδομένα διατηρούνται.

Αρνητικά χαρακτηριστικά

  • Πρέπει να υποστηρίζεται από την motherboard αλλιώς θα χρειαστείς νέα.
  • Δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε παραπάνω δίσκους, όπως συστοιχία των 3+ δίσκων.

Inte core i5 2ης γενιάς, μια ταινία δράσης…

Η intel δημιούργησε ένα καταπληκτικό βίντεο δράσης για να διαφημίσει τις δυνατότητες του επεξεργαστή της core i5 δεύτερης γενιάς. Το βίντεο εξελίσσεται μέσα από διάφορες εφαρμογές που τρέχουν ταυτόχρονα στην επιφάνεια εργασίας ενός υπολογιστή.

Ακόμη και δεν είστε οπαδός της intel, αξίζει να δείτε το video.