Πάρις Κανελλάκης – Ο διδάκτορας του M.I.T. που χάθηκε άδικα

Paris Christos Kanellakis

Προς τιμή του καθιερώθηκε το βραβείο Paris Kanellakis Award, ο ίδιος πήρε το διδακτορικό του από το M.I.T. καθώς επίσης και διεθνείς διακρίσεις από την IBM, την Sloan Research Fellowship στα μαθηματικά, κ.ά. Όλα αυτά τα πρόλαβε μέχρι τα 42, ποιος ήταν αυτός ο άγνωστος, στους περισσότερους μας, επιστήμονας της πληροφορικής και γιατί καθιερώθηκε ειδικό βραβείο προς τιμή του;

Γεννήθηκε στην Αθήνα και πήρε το πτυχίο του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού από το Μετσόβιο Πολυτεχνείο το ’76. Συνέχισε στο M.I.T. στο γνωστό τμήμα των ηλεκτρολόγων μηχανικών και επιστημόνων πληροφορικής. Αργότερα πήρε το μεταπτυχιακό και στη συνέχεια το διδακτορικό του. Ελάχιστοι Έλληνες έχουν καταφέρει να γίνουν διδάκτορες στο M.I.Τ.. Όμως δεν σταμάτησε εκεί, έγινε ο υπεύθυνος καθηγητής για 6 διδακτορικά φοιτητών στο πανεπιστήμιο του Brown και για 1 στο M.I.T.!

Paris C. Kanellakis PhD Thesis
Η διδακτορική διατριβή του στη βιβλιοθήκη του M.I.T.

Ασχολήθηκε σε θεωρητικό επίπεδο πάνω στις βάσεις δεδομένων, πήρε μέρος ως ομιλητής σε πολλά συνέδρια καθώς επίσης έγραψε δεκάδες άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά μαθηματικών και πληροφορικής. Συνεργάστηκε αρκετά με την IBM, καθώς και με άλλες εταιρίες και οργανισμούς.

Το μοιραίο ταξίδι στην Κολομβία

Η μοίρα δεν του έπαιξε όμως καλό παιχνίδι, καθώς ήταν ένας από τους επιβάτες της πτήσης 965 των Αμερικάνικων Αερογραμμών, του 2ου πιο θανατηφόρου ατυχήματος με αεροπλάνο Boing 757 στην ιστορία. Αυτός και η γυναίκα του ταξίδευαν με τα 2 τους παιδιά, πήγαιναν για χριστουγεννιάτικες διακοπές στην Κολομβία, από την Καλιφόρνια που έμεναν μόνιμα.

Σύμφωνα με τις αναφορές, το αεροπλάνο έπεσε από λάθος των πιλότων και από τους 163 επιβάτες, μόλις οι 4 παρέμειναν ζωντανοί. Κανένας από την οικογένεια του Dr. Κανελλάκη δεν επέζησε. Οι 4 επιβάτες που κατάφεραν να σωθούν, κάθονταν πολύ κοντά μεταξύ τους και ανήκαν όλοι στην ίδια οικογένεια. Εκτός από τους 4 τυχερούς επιζήσαντες, βρέθηκε ζωντανός στο κλουβί του ένας σκύλος ο οποίος υιοθετήθηκε από έναν από όσους συμμετείχαν στην ομάδα που συνέλεξαν τα συντρίμμια.

Διακρίσεις & βραβεία

Προς τιμή αυτού του πολύ δραστήριου και δυνατού μυαλού, απονέμεται κάθε χρόνο το βραβείο “Paris Kanellakis Award” από τον οργανισμό Association for Computing Machinery. Κρίμα που δεν γίνεται καμία αναφορά στα ελληνικά media για αυτόν τον πραγματικά αξιόλογο Έλληνα επιστήμονα.

Ο οργανισμός αυτός δεν είναι κάποιος τυχαίος καθώς είναι ο ίδιος που απονέμει 18 βραβεία μεταξύ των οποίων το Turing Award, ένα από τα σημαντικότερα (αν όχι το σημαντικότερο) βραβείο στον κόσμο της πληροφορικής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Μετσόβιο και το M.I.T. απονέμουν αντίστοιχες διακρίσεις στους φοιτητές τους. Το πρώτο σε 3 φοιτητές της πληροφορικής με τη μεγαλύτερη βαθμολογία στο 5ο και 6ο εξάμηνο κάθε χρονιάς, και το δεύτερο σε ένα άτομο κάθε χρόνο που καταφέρνει να ολοκληρώσει διδακτορικό στην πληροφορική. Είναι λοιπόν μεγάλη διάκριση προς τιμή αυτού του άγνωστου επιστήμονα.

Εφικτό το ταξίδι πίσω στο χρόνο?

Εφικτό το ταξίδι πίσω στο χρόνο?

Μια ομάδα κβαντικών φυσικών του πανεπιστημίου ΜΙΤ των ΗΠΑ θεωρούν ότι είναι δυνατή η δημιουργία μιας χρονομηχανής, η οποία θα επιτρέπει το ταξίδι στο παρελθόν και συνεπώς την πρόκληση αλλαγών σε αυτό, χωρίς καν να δημιουργούνται παράδοξα στο παρόν και το μέλλον.

Οι κβαντομηχανικοί έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα –αξιοποιώντας το μυστηριώδες φαινόμενο του «κβαντικού εναγκαλισμού» (που ξένιζε ακόμα και τον Αϊνστάιν)- να τηλεμεταφέρουν κβαντικές καταστάσεις από το ένα μέρος στο άλλο, σε απόσταση χιλιομέτρων.

Τώρα ο καθηγητής Σιθ Λόιντ και οι συνεργάτες στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), σύμφωνα με τη βρετανική «Τέλεγκραφ», φιλοδοξούν να πάνε ακόμα παραπέρα, αξιοποιώντας ένα άλλο κβαντικό φαινόμενο, την «μετα-επιλογή», προκειμένου να ταξιδέψουν ανάποδα στον χρόνο.

Όπως δήλωσε ο Λόιντ στο περιοδικό “Technology Review” (Τεχνολογική Επιθεώρηση), «είναι δυνατό για τα σωματίδια (και, θεωρητικά, για τους ανθρώπους) να ταξιδέψουν στο τούνελ του χρόνου, από το μέλλον προς το παρελθόν». Οι ερευνητές του ΜΙΤ θεωρούν ότι αν συνδυαστούν τα φαινόμενα του «κβαντικού εναγκαλισμού» και της «κβαντικής μετα-επιλογής», είναι η εφικτή η τηλεμεταφορά στο παρελθόν.

Αντίθετα με άλλες θεωρίες τηλεμεταφοράς στον χρόνο, η συγκεκριμένη κβαντική θεωρία αποφεύγει διλήμματα και παράδοξα που προκύπτουν από ένα τέτοιο ταξίδι στον χρόνο (του τύπου «αν φρόντισα ο μπαμπάς και η μαμά μου να μη συναντηθούν ποτέ στο παρελθόν, τότε εγώ πώς υπάρχω σήμερα;» ή «αν σκότωσα τον παππού μου όταν τον συνάντησα στο παρελθόν, τότε πώς εγώ γεννήθηκα και πώς γίνεται μετά να ταξίδεψα στο παρελθόν κοκ;»).

Επιπλέον, αντίθετα με άλλες θεωρίες «επιστροφής στο μέλλον», η κβαντική χρονομηχανή δεν προϋποθέτει την κάμψη του χωροχρόνου (κάτι που υποτίθεται ότι κάνουν οι μαύρες τρύπες, όμως ένα ταξίδι μέσω αυτών φαντάζει ιδιαίτερα απίθανο από πρακτική άποψη…).

Φυσικά και το κβαντικό ταξίδι στο παρελθόν δεν φαντάζει προς το παρόν πιο κοντά στην πραγματικότητα, καθώς δεν είναι παρά μια αμφιλεγόμενη θεωρία και πολλοί φυσικοί δεν πιστεύουν ότι μπορεί ποτέ να υλοποιηθεί. Πάντως η ομάδα του ΜΙΤ την παρουσίασε με τίτλο «Η κβαντομηχανική του ταξιδιού στον χρόνο μέσω μετα-επιλεγμένης τηλεμεταφοράς» στο arxiv.org – Quantum Physics.