Η τραγική ιστορία του διευθυντή της SEGA

Sega logo

Η ιστορία της SEGA πάει πίσω μέχρι το 1940, όταν πρωτοξεκίνησε στα γραφεία της στη Χαβάη.

Με τα χρόνια κατάφερε να μεγαλώσει, να μπει στον χώρο των παιχνιδιών να να μαγέψει πολλά παιδιά με τις κονσόλες Master System, Mega Drive & Sega Saturn.

Από το 1982 η εταιρία είχε αρχίσει να μεγαλώνει, κατακτώντας την τρίτη θέση παγκοσμίως στον χώρο της κονσόλας για παιχνίδια. Ακολουθούσε από πάντα την Sony και την Nintendo.

Τραγική φιγούρα στις σελίδες της ιστορίας της Sega έχει ο Isao Okawa.

Ο Isao άνοιξε μία εταιρία επενδύσεων το 1968 με το όνομα “CSK Holdings“. Η εταιρία έκανε επενδύσεις και με τα χρόνια κατάφερε να έχει μετοχές σε αρκετές μεγάλες εταιρίες. Το 1984 η εταιρία είχε κεφάλαια αρκετών δισεκατομμυρίων και με τα πολλά αγόρασε την Sega. Έτσι, ο Isao έγινε ο CEO (γενικός διευθυντής) της εταιρίας.

 

 

Κέρδη/Ζημία από το 1993 μέχρι το 2004

 

 

Τα πράγματα στην κυριαρχία της Sega, άρχισαν να καταρρέουν από 1993 μέχρι να φτάσει η εταιρία στο ναδίρ το 2001 έχοντας ζημιές 614 εκατομμύρια δολάρια. Τότε ο Isao, που είχε φτάσει τα 74 χρώνια, αποφάσισε και έκανε κάτι τρομαχτικό που λίγοι εκατομμυριούχοι θα έκαναν. Λίγους μήνες πριν πεθάνει, έκανε δωρεά την προσωπική του περιουσία αξίας 695 εκατομμυρίων στην εταιρία του, για να μπορέσει να ορθοποδήσει μετά από τα 4 χρόνια συνεχής οικονομικής ζημίας.

Ο Isao μετά από λίγους μήνες πέθανε, χωρίς να μάθει αν τα χρήματα που έδωσε κατάφεραν να σώσουν την εταιρία του.

Η κίνηση του όντως έσωσε την Sega

Το 2002, την επόμενη χρονιά, η Sega έκλεισε με 75% λιγότερες ζημιές ενώ το 2003 παρουσίασε κέρδη! Βέβαια για να τα καταφέρει αυτά η εταιρία, έκανε με τη σειρά της θυσίες. Πρώτα πρώτα αποφάσισε να παρατήσει την τελευταία παιχνιδοκονσόλα της, το Sega DreamCast, και στη συνέχεια να παρατήσει τον χώρο της κονσόλας αφήνοντας την τρίτη θέση στην Microsoft. Από τότε και μέχρι σήμερα η εταιρία συνεχίζει να έχει κέρδη, παράγοντας παιχνίδια για υπολογιστές και ο Isao με αυτή την ηρωική του κίνηση κατάφερε όχι μόνο να σώσει μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες στον χώρο των υπολογιστών αλλά και να μείνει στο πάνθεον της ιστορίας της Sega.